Vrouwkracht – en nu verder

door Catherine

Dear Ladies!

Fantastisch dat jullie de moeite hebben genomen om uit alle hoeken van Nederland naar het weekend te komen. Ik weet van sommigen van jullie dat dit veel moed en energie vraagt. Wees trots op jezelf! Het was een onvergetelijk weekend! Leerzaam, warm, sympathiek, krachtig.

Graag zou ik een aantal mensen willen bedanken, die onze bijeenkomst mogelijk hebben gemaakt: allereerst natuurlijk de hiv vereniging, die het financieel mogelijk maakte dit weekend te organiseren. De vereniging is de laatste tijd bezig om meer aandacht te geven aan de invloed van hiv op de levens van vrouwen. Daarnaast wil de vereniging de saamhorigheid onder vrouwen aanmoedigen door ons op een optimistische/positieve manier te ondersteunen. Het imago van de hiv vereniging als een club, die vooral oog heeft voor de belangen van homomannen met hiv zal hiermee hopelijk veranderen.

Graag wil ik in het bijzonder de vier vrouwen die dit weekend samen hebben georganiseerd bedanken voor hun betrokkenheid en energie. En natuurlijk Reina, die de drijvende kracht is achter dit initiatief. Wij waarderen je inzet en enthousiasme! Je staat altijd klaar voor ons!

Structurele gezondheidsbevordering staat hoog in het vaandel bij de hiv vereniging. Punt 2 en 3 uit de beleidsnota van de vereniging zijn vooral erg belangrijk geweest voor dit weekend.

Punt 2 gaat erover dat “zelfhulp het fundament vormt voor gezondheidsbevordering”; individuen nemen het eigen lot in handen en opereren via het zogenaamde grassroots activisme. Grassroots activisme is het concept waarbij deelnemers de ruimte en gereedschappen krijgen om vanuit de basis te werken. Mensen met hiv voelen zelf goed aan wat ze nodig hebben, en kunnen –vaak beter dan beleidsmakers- hun eigen beslissingen nemen. Projecten en bijeenkomsten worden zodoende aan de basis bedacht en uitgevoerd. In dit geval door de leden van de vereniging zelf, dit geldt zowel voor mannen als  vrouwen.

Punt 3: Emancipatie is essentieel voor gezondheidsbevordering/preventie van groepen en individuen.

Dit is misschien wel het belangrijkste punt uit de beleidsnota. Het sluit erg aan op het grassroots standpunt van hiervoor.

Als zelfhulp in groepen goed is, is het ook belangrijk dat de groep van mensen met vergelijkbare kenmerken, bij ons: (wij zijn vrouwen, we leven met hiv) een sterke groep is. Dat kan alleen als die groep individuen zelfbewust kan optreden en zelfbewust in de samenleving staat. Als die groep zichzelf serieus neemt, en anderen beweegt/overtuigt om haar serieus te nemen.

Het idee van deze bijeenkomst is dat we met elkaar als vrouw solidair en empowered naar de Aids conferentie van 2018 in Amsterdam toewerken. Het weekend zat vol met workshops en lessen.
De workshop over kracht en stigma was erg bijzonder. Wij hebben er geleerd onszelf te respecteren en voor jezelf op te komen. Kracht te vinden in het diepste van ons, solidair te zijn als groep en niet uit het oog te verliezen jezelf lief te hebben.

De workshop Balans was ook bijzonder leerzaam. Deze ging over weerbaarheid en assertiviteit. Praktische tips om niet in de schrik van een vervelend moment jezelf kwijt te raken, maar op adem komen en rustig uitspreken wat je op je hart hebt en met beide benen op de grond blijven staan.

Meiden, ik zou zeggen: tot de volgende bijeenkomst!

Catherine

About The Author

redactie PVBlog

weblog door en voor vrouwen met hiv

Other posts by

Author his web site

11

11 2016

Your Comment