Info & Tips

Informatie voor vrouwen die leven met hiv

Hiv Vereniging | Servicepunt
De Hiv Vereniging komt op voor de belangen van alle mensen met hiv, informeert en ondersteunt. Dat doen we voor alle mensen met hiv in Nederland als geheel, maar ook voor de groep vrouwen die leven met hiv. Ook kun je de vereniging benaderen als je een individueel probleem hebt met ongelijke behandeling of met vragen of voor een gesprek om je hart te luchten. Aan de telefoon van het Servicepunt  zitten vrijwilligers met hiv en betrokkenen. Als je een andere vrouw met hiv wilt spreken kun je dit aangeven en regelen ze zo nodig dat je wordt teruggebeld als er geen vrouw aanwezig is. Er zijn peer-counselors met hiv door het hele land waarmee ook een individuele ontmoeting mogelijk is. Servicepunt: tel: 020 689 25 77, ma di en do 14.00 – 22.00 uur  |  e: servicepunt@hivvereniging.nl

Een mooi filmpje over de mensen van de hiv vereniging zie je hier.

Weblog Posidivas
Een plek waar vrouwen met hiv zich in kunnen herkennen en waar ze inspiratie op kunnen doen voor hun leven met hiv. Diverse vrouwen schrijven regelmatig stukjes voor het blog:  www.hivnet.org/blogs/posidivas. Aanmelden voor de email Nieuwsbrief kan ook via het blog. Die komt alleen uit als er nieuws te melden is.

Ladies Loving Life – onafhankelijke, geheime en besloten Facebook groep voor vrouwen met hiv, voertaal Engels, maar ook Nederlands als je onvoldoende Engels beheerst. Alleen als je zelf hiv-positief en vrouw bent. Op je FB profiel is nergens te zien dat je lid bent van de groep. Aanmelden door een berichtje op FB te sturen of een email aan Mirjam (1234mimia@gmail.nl) of Hannah (hanjans33@gmail.com). Er zijn ruim 160 vrouwen lid van deze groep, van alle leeftijden, kleuren en gezinssamenstellingen en er wordt veel en actief uitgewisseld.

Workshopreeks “Positief Leven“
De Hiv Vereniging  organiseert op meerdere plekken in het land (steden met een hiv-behandelcentrum) de Workshopreeks “Positief Leven“.  6 bijeenkomsten voor mensen met hiv, voor informatie, inspiratie en steun. Workshopleiders zijn zelf hiv positief en er zijn meerdere vrouwen onder hen. Deelname is gratis. We nodigen iedere vrouw, die nog niet lang op de hoogte is van haar hiv-infectie, van harte uit deel te nemen aan deze workshops. Informatie over data en locaties op hivvereniging.nl/workshopreeks en aanmelding via het Servicepunt. Je wordt dan (terug-)gebeld voor een intakegesprek.

hivvereniging.nl
Website van Hiv Vereniging. Boordevol informatie, medisch en sociaal/juridisch. Onder het tabblad informatie > links vind je een uitgebreid overzicht van websites.
www.positiefzorgt.nl & www.positiefwerkt.nl met informatie voor jou én mensen in zorg en werk.

Forum
Op www.hivnet.org/forum kun je vragen voorleggen aan anderen met hiv (mannen en vrouwen, er is ook moderatie). Je moet wel eerst een account aanmaken

Groepen en activiteiten (relevant) voor vrouwen:

 • Vrouwendag. Enkele keren per jaar op een zaterdag of zondag een Vrouwendag bij de Hiv Vereniging, Eerste Helmerstraat 17 in Amsterdam of elders op een wisselende plaats in Nederland, ook in de regio – deze dag  wordt aangekondigd via hivvereniging.nl/agenda. Opgeven via het Servicepunt.
 • Positive Families, voor gezinnen waar een of meerdere gezinsleden hiv hebben, ouders en/of kinderen. Eenmaal per jaar een ontmoetingsweekend met een programma voor de kinderen en praatgroepen voor de ouders. Coördinator Jacqueline van Laarhoven, positivefamilies@hivnet.org, webpagina en FB groep Positive Families.
 • Long Term Survivors, voor mannen en vrouwen die meer dan 20 jaar leven met hiv. Driemaandelijkse bijeenkomst op zondag in Amsterdam, voor ontmoeting en informatie die relevant is als je al heel lang leeft met hiv en medicatie. Contact via: longtermsurvivors@hivvereniging.nl
 • Tamtam, Bijeenkomst (voertaal Engels en Frans) voor hiv-positieve vrouwen en mannen van niet-Nederlandse afkomst. Iedere derde zaterdag van de maand in Tilburg. Coördinator is Ellie Badiane. Mobiel  06-45510699.
 • ShivA – Spiritualiteit en hiv. – Inga Mielitz, geestelijke verzorger Positive sisters, Afrikaanse en Caribische vrouwen met hiv, die binnen ShivA zijn opgeleid om andere vrouwen te ondersteunen in het leren leven het hiv. Kloosterdagen: weekend retraite, tweemaal per jaar, voor vrouwen en mannen.  Meer informatie op shiva-positief.nl.
 • Regio Brabant heeft maandelijks een Hivcafé in Tilburg, er is een HIV Borrel in Rotterdam iedere twee maanden en in Arnhem en Groningen is ook iedere maand een hiv cafe om anderen te ontmoeten. Er zijn niet vaak vrouwen spontaan aanwezig maar afspreken met iemand om er samen heen te gaan is erg fijn. Kijk voor data en adressen  op de agenda op de website hivvereniging.nl
 • UMC Radboud, Nijmegen, tweemaal per jaar bijeenkomsten voor vrouwen in het ziekenhuis, georganiseerd door verpleegkundig consulenten. Informatie: karin.grintjes@radboudumc.nl.
 • UMCG, Groningen, tweemaal per jaar bijeenkomsten voor Nederlands sprekende vrouwen in het ziekenhuis, georganiseerd door verpleegkundig specialist. Informatie e: d.a.de.weerd@umcg.nl.
 • Het OLVG Amsterdam organiseert 4 keer per jaar een avond voor vrouwen. Meer informatie of aanmelden via email naar Susanne Wijnands e: s.wijnands@olvg.nl of bellen naar (020) 599 40 67.
 • GGZ-Ingeest Amsterdam heeft een afdeling die gespecialiseerd is in psychische klachten en hiv. Marieke Been is senior sociaal-psychiatrisch verpleegkundige met 20 jaar ervaring in begeleiding van vrouwen met hiv. tel:020-788 5000.

 

Informatie op Internet (actueel en betrouwbaar)

Filmpje

 • Wil je korte filmpjes bekijken met daarin vrouwen (en ook mannen) met hiv, ga dan naar de pagina van Lifeboat. Hier kun je korte gesprekken bekijken tussen mensen met hiv. Ze praten over hoe zij omgaan met het stigma, emoties, daten, aan wie vertel je het, etc. Lifeboat_HIV daring to share vind je ook op FB en Twitter.
 • Een tiental korte filmpjes waarin migranten met hiv en hun naasten aan het woord komen vind je op soaaids.nl.

Websites

 • www.hellogorgeous.nl – Website van de 4 maal per jaar verschijnende glossy tegen stigma.
 • www.soaaids.nl  – Expertisecentrum voor hiv/aids en andere soa.
 • www.seksoa.nl – Online magazine van Soa Aids Nederland.
 • www.mainline.nl – Over drugs, gezondheid en de straat.
 • www.icw.org – International Community of Women living with Hiv and Aids, Engels, Frans en Spaans
 • www.aidsmap.com – Eng, Esp en gedeeltelijk Fr. Goede mobiele versie. Livestreams van conferenties.
 • www.thebody.com – Eng, Esp en (gedeeltelijk) It.. Uitgebreide website, antwoord op vele vragen.
 • www.hivandhepatitis.com – Engels. Duidelijk overzicht, veel informatie over co-infecties.
 • www.poz.com – Engels en Spaans. Een grote site met nieuws, forums en blogs.
 • www.drugs.com – Eng/Esp. Onafhankelijke site over medicatie. Professionals beantwoorden vragen.
 • www.hiv-druginteractions.org – Engels. Goed overzicht van interacties met hiv-remmers.

Your Comment