Archive for the ‘media’Category

Uit de oude doos

1990 – 2002

 

16

07 2012

Double positive

bron: Radio Nederland Wereldomroep (hier kun je ook een radiofragment beluisteren)

Vrouwen in Suriname die aids hebben of geïnfecteerd zijn met hiv hebben het zwaar te verduren. Nog altijd worden velen verstoten door hun familie of raken hun baan kwijt. Het gevolg voor deze vrouwen en hun kinderen is grote armoede. Ethel Pengel, die zelf hiv-geïnfecteerd is en zich al jaren inzet voor zulke gevallen, is een nieuw intitiatief gestart.

Voorlichting alleen schijnt niet te helpen. Samen met gezondheidswetenschapper Juanita Malmberg en cultureel antropoloog Carla Bakboord heeft Pengel de stichting Double Positive opgericht. De naam verwijst naar de infectie (sero-positief) en de positieve benadering door de stichting. De bedoeling is de vrouwen cursussen te geven, zodat ze een baan kunnen vinden.

De andere kant moet dan ook aangepakt worden, zegt Bakboord. “Je moet ook met bedrijven en de overheid praten, zodat ze de vrouwen aannemen.” En dat is niet gemakkelijk, weet ze. Grote groepen geïnfecteerde vrouwen zijn ontslagen en vinden geen werk meer. Daarom kloppen ze aan bij Pengel.

Armoede
Ook veel gezinnen lijden onder de situatie. Omdat de vrouw vaak de enige is die inkomen heeft, vervalt het gezin in armoede. De huisvesting en verzorging van de kinderen kan dan niet meer betaald worden. “Ze hebben geen water en stroom meer. Het huis wordt afgenomen, ze hebben geen baan. En de familie heeft ze in de steek gelaten.”

In Suriname zijn al heel wat projecten ter ondersteuning van hiv/aids-slachtoffers en er is voorlichting. Maar het stigma is nog steeds niet verdwenen, zegt Bakboord, die ook actief is als vrouwenrechtenactiviste. “Er is nog steeds veel onbegrip.” De voorlichting schiet volgens haar tekort als er alleen posters worden opgehangen en spotjes worden uitgezonden. “Je moet in dialoog gaan, praten met bedrijven. Duidelijk maken dat je niet geïnfecteerd wordt door een persoon met hiv een hand te geven.”

Overheid
Double Positive wil iets doen voor de vrouwen en het bedrijfsleven beter voorlichten. Onderzocht wordt waar de vrouwen behoefte aan hebben. “Bijvoorbeeld computercursussen. Misschien kun je ook van huis uit werken. Belangrijk is dat we de vrouwen kunnen helpen.” De overheid zal ook worden benaderd om beleid te ontwikkelen voor het in dienst nemen van mensen met hiv/aids.

08

03 2011

Lekker veilig

Verschil in beleving intimiteit jongens en meisjes thema nieuwe landelijke campagne

(ook informatief voor de oudere jeugd & seksueel actieve hiv-plussers!)

bron: persbericht Soa Aids Nederland

Op 9 februari lanceert TV-presentatrice Zarayda Groenhart (BNN, Spuiten en Slikken) de nieuwe campagne ‘Maak seks lekker veilig’ in studio 1 van het mediapark in Hilversum onder toeziend oog van 200 tot 300 schoolkrantredacteuren. De campagne zet jongeren aan om op het juiste moment over condoomgebruik te praten. Ondanks goede voornemens om het condoom te gebruiken, lukt het bijna de helft van de seksueel actieve singles niet om dit altijd te doen. Het aantal chlamydia-infecties blijft onverminderd hoog. De campagne-uitingen zijn voornamelijk op scholen en binnen internetcommunities te zien. De reacties die jongeren hierop geven, worden verwerkt in de landelijke Postbus 51-spot in het najaar.

Jongens, meiden en condooms
Op posters staan specifieke tips voor jongens en meiden, omdat zij verschillend omgaan met condoomgebruik. Het komt er meestal op neer dat jongens niet aandringen op condoomgebruik zolang de ander er ook niet over begint. Ze hebben eigenlijk het liefst seks zonder condooms. Maar als ze staan voor de keuze: seks met condoom of geen seks, dan kiezen ze voor de eerste optie. Veel jongens hebben echter wel condooms bij zich voor ‘het geval dat.’ Daarnaast willen ze graag goede minnaars zijn. Meiden hebben het liefst wel seks met condooms maar vinden het moeilijk om erover te beginnen. Maar ze willen graag sterk en zelfbewust zijn. Zelf hebben ze meestal ook geen condooms bij zich. Dit leidt onder andere tot de volgende adviezen:
– Vrouwen vinden het fijn als je zelf over condooms begint.
– Een sterke vrouw begint zelf over condooms.

Chlamydia-infecties
Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren met in totaal naar schatting 60.000 infecties per jaar. In 2009 werd bij 1 op de 10 jongeren, die bij GGD’s kwamen testen, chlamydia gevonden. Onder 15- tot en met 19-jarigen worden veruit de meeste infecties gevonden. In deze leeftijdsgroep heeft 17% van de geteste meiden en 15% van de geteste heteroseksuele jongens chlamydia. Onder homoseksuele jongens van deze leeftijd heeft bijna 1 op de 10 chlamydia. De piek ligt bij 35- tot en met 39-jarige homomannen; 12% van de geteste mannen heeft chlamydia.

Soa-testen
Het aantal afgenomen soa-testen neemt elk jaar toe. In 2009 gingen 93.331 mensen naar een GGD/soa-poli voor een soa-test. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2008. Veertig procent van de bezoekers is jonger 25 jaar. Bij de huisarts komen jaarlijks naar schatting 220.000 mensen voor een soa-consult. Ook maken veel mensen gebruik van internet om na te gaan of ze een soa-test moeten doen.  Jaarlijks bezoeken ruim 230.000 mensen www.soatest.nl. Op 9 februari lanceert Soa Aids Nederland een vernieuwde versie van deze site, die mensen nog sneller voorziet van een test-advies.

‘Maak seks lekker veilig’ 2011
Na de lancering is de campagne zichtbaar op scholen en in diverse internetcommunities. Jongeren worden uitgenodigd om op de campagne te reageren. In mei/juni worden de reacties gepresenteerd in de vorm van prikkelende stellingen. Hierop kunnen jongeren weer aanhaken met zelf bedachte tips, afbeeldingen en video’s. Met deze input wordt in september/oktober een Postbus 51 campagne gemaakt. De campagne ‘Maak Seks Lekker Veilig’ heeft bewust een link met ‘Maak Seks Lekker Duidelijk’, de campagne die Soa Aids Nederland afgelopen november samen met Rutgers WPF voerde. In die campagne ging het met name over wensen en grenzen binnen de seks.

07

02 2011

Bring them to the table

De (1ste) internationale workshop over hiv bij vrouwen in Washington is achter de rug. Lees hier de verslagen.

Er was welgeteld één hiv+vrouw ter plekke om alle hiv+vrouwen waar ook ter wereld te vertegenwoordigen. Sari Margolese (actief bij o.a. AthenaNetwork) heeft van de organisatie geen helder argument gekregen waarom vrouwen met hiv zelf niet actief bij deze mogelijk belangrijke conferentie over effectieve hiv-behandeling zijn betrokken. Ook was zij ‘not amused’ over wat de titel van deze bijeenkomst suggereert: een eerste initiatief op het gebied van hiv bij vrouwen.

Al in 2006 beschreef Sari in tijdschrift POZ haar observaties over vergelijkbare miskleunen. Sari: “People talk a good game about involving people with HIV in this movement. ‘Bring the voices of affected communities to the table’, they say. ‘Bring everyone together.’ What a pile of crap!” Lees haar artikel hier verder.

20

01 2011

oproep van ICW Global

Vanuit the International Community of Women living with HIV-AIDS is onderstaande oproep binnengekomen. Hiv+vrouwen en hiv-positieve stellen die ervaring hebben met zwangerschap en in het bijzonder met methodes ter voorkoming van hiv-overdracht, worden uitgenodigd deze ervaringsdeskundigheid door middel van een vragenlijst te delen. Deze 13 pagina’s tellende survey is wereldwijd verspreid en in verschillende gangbare talen opgesteld. Jullie mening is belangrijk voor het goed in kaart brengen van de beschikbare kennis over dit onderwerp en wordt zeer op prijs gesteld!

We need your help and input and we want you to have your say!

Across the world there are programmes and services that seek to prevent the transmission of HIV from a mother to a child. A new set of guidance is being created to help inform the way these important services should be organised and run.

At ICW Global and GNP+, we think it is vital that your voice is heard about how these services are going to be provided. So whether you are a man or a woman living with HIV, please join in and tell us what you think. From your experience, what works or doesn’t work? You might have received support or help from these services – were they useful? How could they do things differently, what should stay the same?

§         English: http://www.surveymonkey.com/s/PMTCTEnglishsurvey

§         French: http://www.surveymonkey.com/s/PTMEFrancais

§         Portuguese: http://www.surveymonkey.com/s/PMTCTPortugues

§         Russian: http://www.surveymonkey.com/s/PMTCTRussian

§         Spanish: http://www.surveymonkey.com/s/PTMHEspanol

Making time to complete this e-survey means you can help make sure that services are useful to you and members of your family and community.

All responses will be anonymous and confidential.

The e-survey will close on 28 January 2011.

Thank you for contributing your experiences, views and ideas.

Best regards,

Beri Hull (ICW Global)

Kevin Moody (GNP+)

12

01 2011

Changing Men and Transforming Masculinities

Are you interested in African culturally determined behaviours or do you deal with this on a regular or even daily basis? Maybe you can learn and even contribute from your own experience on this very interesting free Seminar in Utrecht on Thursday January 13th. All to do with African men, their (and your?) sexuality and hiv. Feel free to register!

Changing Men and Transforming Masculinities:

Practices, Perspectives and Resources

Seminar on the Transformation of Masculinities in African Christianity

 

As a result of the HIV epidemic, concepts of masculinity in sub‐Saharan Africa have become problematised and are contested. Dominant versions of masculinity in African cultures and societies are often associated with the spread of HIV and with gender‐based violence. Against this background, UNAIDS has underlined the need for active masculinity politics: ‘Given the urgency of curbing HIV rates … it is important to challenge harmful concepts of masculinity, including the way adult men look on risk and sexuality and how boys are socialized to become men.’

 

The intersections of religion and masculinities are complex: on the one hand, religion is often considered a factor that sustains or reinforces problematic notions of masculinity, while on the other hand religion is considered a resource and instrument to change men and to transform masculinities.

 

This seminar explores the constructive role of religion in the transformation of masculinities, particularly focusing on Christianity and Christian theology in sub‐Saharan Africa.

The seminar is held at the occasion of the conclusion of the research project Religion, Masculinities and HIV, co‐funded by ICCO, Prisma, Kerk in Actie and Utrecht University. At the symposium, the major findings of the research are presented, discussed, evaluated and explored.

 

Speakers: Prof.dr. Ezra Chitando, University of Zimbabwe & EHAIA

Adriaan van Klinken MA, Centre IIMO, Utrecht University

Dr. Fulata L. Moyo, Women in Church and Society, World Council of Churches

Chair: Prof. dr. Martha Frederiks, Centre IIMO, Utrecht University

 

Time: January 13, 2011, 10‐13h (welcome with coffee/thee from 9.30h)

 

Location: Protestant Service Centre, Joseph Haydlaan 2, 3533 AE Utrecht

 

See http://www.icco.nl/en/contact/itinerary for an itinerary.

 

The programme of the seminar provides sufficient time for discussion. Afterwards, all participants are invited for lunch. The symposium is open to all who are interested in the topic under discussion. Entrance is free but

registration is required.

 

Please register before January 11, by sending an email to Jeannette Damman, jeannette.damman@icco.nl. Indicate in your email whether you will attend lunch.

For further information, please contact Lisette van der Wel, lisette.van.der.wel@icco.nl, or Adriaan

van Klinken, a.s.vanklinken@uu.nl.

bron: ICCO

04

01 2011

Gratis hiv-sneltest OLVG groot succes

‘Meer dan tweederde was heteroseksueel.’

 

Actie landelijk overgenomen door andere ziekenhuizen

Twee jaar geleden was het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) het eerste ziekenhuis dat gratis een anonieme hiv-sneltest aanbood rond Wereld Aidsdag. Inmiddels doen acht ziekenhuizen in Nederland mee aan deze actie en maakten in december 2010 in totaal 714 personen gebruik van deze test.

Uit de grote belangstelling blijkt dat er behoefte bestaat aan deze sneltest. De deelnemers waren zeer divers: de leeftijd varieerde van 20 tot 80 jaar, ruim 60% was van Nederlandse afkomst en meer dan tweederde was heteroseksueel. Iets meer mannen dan vrouwen lieten zich testen. De voornaamste redenen om mee te doen aan de actie waren: het willen weten van de serostatus (ongeacht het gelopen risico), de anonimiteit, het niet hoeven toelichten van risicogedrag en de snelheid van de test (binnen 15 minuten de uitslag). Uiteindelijk bleken van alle deelnemers zes personen hiv-positief te zijn.

Het OLVG begon in 2008 met het aanbieden van een gratis hiv-sneltest. Dit jaar deden, naast het OLVG, ook mee: het Flevoziekenhuis in Almere, de Isala Klinieken in Zwolle, het UMC St. Radboud in Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het MCL in Leeuwaarden, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

 bron: persbericht OLVG

Tags:

03

01 2011

Top 10 for 2010

a look at events marking the year 2010

NAIROBI, 29 December 2010 (PlusNews) – This has been an exciting year for the fight against HIV, with dramatic developments in biomedical HIV prevention and a record five million people receiving life-prolonging treatment. It has also been a year fraught with funding difficulties and the continued discrimination against people living with HIV/AIDS and other marginalized groups. Here are the picks from PlusNews coverage:

Microbicide breakthrough – After years of disappointing results, this year saw the first clinical evidence that a vaginal gel – known as a microbicide – could help to prevent sexual transmission of HIV. Such a preventative tool in the hands of women would radically reduce the level of new infections, analysts say.

ARVs for prevention – A new study found that daily oral pre-exposure prophylaxis (PrEP) – the use of ARVs to prevent HIV in high-risk groups – reduced HIV infection risk among participants who took the ARV Truvada by an average 43.8 percent.

Two-hour TB test – In December, the UN World Health Organization endorsed a new rapid test for TB that could potentially save millions of lives through earlier diagnosis.

Treatment 2.0 – In July, UNAIDS launched a new approach to HIV treatment aimed at simultaneously achieving two holy grails of the AIDS response: drastic reductions in AIDS-related deaths and new HIV infections. “Treatment 2.0″ aims to drastically scale up testing and treatment using current best practices and future innovations in antiretroviral (ARV) drugs and diagnostics, with the aim of averting 10 million deaths by 2025, and reducing new infections by one-third.

Patent pool’s first licence – In October, the US National Institutes of Health (NIH) became the first patent holder to join the recently created Medicines Patent Pool. By licensing the ARV Darunavir to the patent pool, it made the technology to produce it available for the benefit of low- and middle-income countries.

UNITAID, the international health financing agency that established the pool, is optimistic many of the large pharmaceutical companies will soon follow the NIH by licensing their own patented ARVs.

Easier travel - New rules allowing HIV-positive people to travel freely to the US came into effect early in 2010, ending a 22-year-old ban that had been widely criticized by AIDS activists as discriminatory and stigmatizing. China and Namibia also lifted HIV-related travel restrictions in 2010, but another 51 countries still have restrictions in place.

Universal Access – At the 2006 UN General Assembly High-Level Meeting on AIDS, world leaders expanded their commitment to include universal access to prevention, care and support and agreed to set national targets by the end of 2010. While a few African countries achieved universal access to treatment – Swaziland, Zambia, Namibia, Botswana and Rwanda – most did not. UNAIDS’s new vision is: “Zero new infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths.”

Funding crisis – The Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria reported a US$1 billion funding shortfall over the next three years. This upsets plans to dramatically increase HIV treatment numbers and puts people already on treatment at risk of drug resistance should funding affect the supply of their medicines.

Anti-MSM sentimentCrackdowns on African MSM increased in 2010, leading AIDS activists to urge tolerance. Uganda continued to pursue its anti-gay bill, while Malawi arrested a gay couple who got engaged and Kenya’s Prime Minister Raila Odinga called for the arrest of gays. Fears of legal action or public outing often lead MSM to avoid health facilities where they could receive treatment and care and prevent governments from including MSM programming in their national strategies.

Threats to India’s generics industry – India, widely thought of as the pharmacy of the developing world, has stood firm against attempts by large pharmaceutical firms to insist on patents on ARVs, allowing the country to continue manufacturing cheap generics. In 2010, however, activists warned of multiple threats to the nation’s generics industry, including “Special 301“, an annual review process led by the Office of the US Trade Representative, which has placed India on a “priority watch list” for failure to properly enforce intellectual property rights, and a Free Trade Agreement between India and the European Union. Activists claim the EU is using it to circumvent India’s public health protections and boost its own pharmaceutical industry, putting millions of HIV-positive people’s lives at risk.

via: tweet Shout-Africa

Tags: ,

30

12 2010

The pine tree of St. Martin

 
 
a Christmas story by Paulo Coelho

As the parish priest of a little village called St Martin in the French Pyrenees was getting ready to celebrate Mass one Christmas Eve, he began to smell a wonderful fragrance. It was winter, and the flowers had disappeared a long time before, yet there was the pleasant smell of springtime floating through the air. Intrigued, he decided to go outside and look where the smell was coming from and across a young boy sitting in front of the school door. Next to him was a golden Christmas tree. “What a beautiful tree!” said the vicar to the boy, “It seems to have touched the sky, and it gives off such a delightful scent! It’s made of pure gold! Where did you find it?” The young man looked up at the priest, seemingly unhappy with what had been said. “Truth is, the longer it took me to carry this home, the harder the leaves got and the heavier it felt. But it can’t be real gold, and I’m scared of what my parent’s reaction will be.”

The young man continued his story. “This morning, my mother gave me money to go to the city of Tarbes to buy a Christmas tree. When I was going through the village, I saw a lonely old woman who had no family to spend Christmas dinner with. I was certain I would be able to get a good discount on a tree, so I gave her some of the money I had for her to buy herself some dinner. As I continued through the town, I passed by the prison and saw an enormous line of people waiting to go inside to visit their loved ones. I overheard some of them say they did not even have enough money to buy a slice of Christmas fruit cake. I was so moved by these young people waiting in line and I decided I would share some of my money with them too. I gave most of it to them, keeping just a small amount for myself to buy some lunch. The florist I was going to visit was a friend of the family and I was sure that if I promised to work all next week for him, that he would give me the Christmas tree for free. When I reached the market, though, I found out that the florist I knew did not go to work that day. I tried as hard as I could to find someone who would lend me the money I needed to buy the Christmas tree somewhere else, but it was all in vain. Frustrated, I decided that having some lunch would help me clear my head and I walked over to the restaurant counter. As I approached the bar, a foreign-looking little boy asked me if I could spare some change because he hadn’t eaten in two days. I remembered that at one time even Jesus may have gone hungry, and I handed over the little money I had left and began returning home. On my walk back, I broke off a brand from a pine tree and tried to decorate it as well as I could, since I didn’t get the Christmas tree I was supposed to get. But as I continued to walk it just kept getting heavier and heavier and turning into metal, and it’s far from being the Christmas tree that my mother is expecting me to come home with.

“My dear boy”, said the priest, “the perfume that is emanating from this tree leaves no doubt whatsoever that it has been touched by heaven. Let me tell you the rest of its story.” The priest sat down next to the boy and continued, “As soon as you walked away from that lonely woman, she immediately asked the Virgin Mary, a mother like herself, to give you an unexpected blessing. The parents of the prisoners were convinced that they had come across an angel, and said prayers of thanks for the Christmas cakes they were now able to buy. The boy you met at the restaurant gave thanks to god for satiating his hunger. The Virgin, angels and Jesus heard the prayers of those who had been helped and when you broke off the brand from the pine tree, the Virgin bathed it in perfume. As you continued to walk, the angels touched the leaves and they turned to gold. Finally, when everything was complete Jesus looked upon the work and blessed. From now on, whoever touches this tree will have their sins forgiven and their wishes fulfilled.”

The legend goes that the sacred pine tree is still there in St. Martin, and that its force is so great that all who help their brothers on Christmas Eve, however far they may be from the little village in the Pyrenees, are blessed by it.

(Inspired by a Hassidic tale)

Tags: ,

24

12 2010

Leven met hiv

Voorlichtingsvideo over de beleving van een vrouw (43) en een man (30) waarvan de hiv-test positief uitgepakte.

Niet meer zo recent, maar nog even actueel.

http://www.soaaids.nl/video/WebSpotSoaAids/index.html

20

12 2010