Archive for the ‘media’Category

Positieve seks

door Marilou de Poorter

De Hiv Vereniging heeft afgelopen zomer de brochure Positieve seksualiteit uitgebracht. Een handzaam boekje vol ‘informatie en inspiratie bij je positieve seksualiteit’.

Vorige week vond ik voor de tweede keer een exemplaar in mijn brievenbus. Wellicht een subtiele hint om er hier eens een post aan te wijden? (Tot het tegendeel is aangetoond ga ik er vooralsnog tenminste niet van uit, dat iemand ermee zou willen suggereren op het intieme vlak in actie te moeten komen.)

Op de cover staan een gestileerde man- en vrouwfiguur. Ze kijken niet alleen van elkaar af, ook hun lichamen hebben ieder een andere richting: De man staat in een open positie en lijkt je recht aan te kijken, terwijl de vrouw met de hand op haar heup eerder een voorwaardelijke houding aanneemt en er, met haar van ons afgewende gelaat, sowieso bijna tegen haar zin bij lijkt te staan. Dat belooft niet veel goeds voor de vrouwelijke lezer – van de overigens verder fris vormgegeven brochure.

Op de openingspagina lees ik dat ‘seksuele beleving en gedrag verschillen van persoon tot persoon’. Dat herken ik. En die indruk was me inderdaad van de cover bijgebleven. Bij de opmerking dat wat voor een groep staat beschreven, niet per se opgaat voor al die personen – maar dan omslachtiger verwoord- krijg ik zin om het boekje weg te leggen. Het spreekt me als vrouw met hiv net iets te veel voor zich. Maar ik besluit om dan toch in ieder geval alle korte citaten van ervaringsdeskundigen te lezen.

De talloze, bondig opgestelde, persoonlijke ervaringen van hiv+ers zijn boeiend en geven tevens in kort bestek een breed overzicht van de seksualiteitskeuzes die een mens in zijn leven kan maken. Een snelcursus vrijdenkend Nederlandschap voor allochtone medeburgers is er niets bij. Al bladerend lees ik vervolgens iets over tantra (voor wie daar meer over wil weten raad ik boeken van Margo Anand hierover aan) en ook de kop die onbedoeld suggereert dat seks het leven van de dokter eveneens kan verrijken, tovert een grijns op mijn gezicht. Maar bij het hoofdstukje over zwangerschap word ik toch even ernstig. Niet omdat het hier een zwaarbeladen onderwerp betreft, maar omdat ik in dit deel zwart op wit gedrukt tegenkom dat iemand voor zijn eigen gezondheid ook best (nog even) geen hiv-remmers kan willen gebruiken.

Dit specifieke feit mis ik namelijk veel te vaak in de meest actuele informatievoorziening over preventie van hiv-overdracht, waarmee je wel bijna doodgegooid lijkt te moeten worden, zo hot is Pre-Exposure Prophylaxis – kortweg PrEP – nowadays. Ook in het hoofdstukje naar aanleiding van het Zwitsers standpunt wordt even stilgestaan (en voor achtergrondinfo naar de site doorverwezen) bij PrEP  ‘als alternatief voor, of aanvulling op condoomgebruik’.

Ineens denk ik de lichaamshouding van de vrouw met voor mij onbekende hiv-status, toch te begrijpen: Ze is natuurlijk nog zo gezond als een vis en zit er helemaal niet op te wachten, al dan niet onder zachte dwang, een zwaar medicijn te moeten slikken opdat haar echtgenoot, of potentiële klanten, het condoom achterwege kunnen laten. En daarin geef ik haar dan groot gelijk. Het is dat die dagelijkse pillen me in leven houden, maar het liefst zou ik ze toch allemaal vandaag nog naar een verzamelpunt voor klein chemisch afval brengen.

De info over positieve seksualiteit is hier ook digitaal te vinden.

02

09 2012

Besloten Zomerfeest

Op 25 augustus is er voor vrouwen met hiv weer een ZOMERFEEST in Basta!

Het belooft ook dit jaar weer een fantastisch samenzijn te worden.

datum: zaterdag 25 augustus

tijd: 15:00 – 20:00 uur (uitloop mogelijk)
locatie: Scheveningseveer 7,  Den Haag

Aanmelden bij Liesbeth Bolle, tel: 06-44482381.
Of stuur een mailtje naar vrouwenpratenmetvrouwen@hivnet.org.

30

07 2012

Positief Leven

Op meerdere locaties in Nederland zal de Hiv Vereniging de komende tijd gratis workshopreeksen organiseren met de – opbouwende – titel: Positief Leven. Een reeks duurt 9 weken van 6 bijeenkomsten.

Onderwerpen die onder meer aan bod gaan komen zijn: Werk en school, medische informatie, seksualiteit, baas worden over je eigen gedachten en het vinden van nieuwe doelen.

Er wordt van je verwacht dat je zoveel mogelijk komt opdagen en dat je ter voorbereiding van ieder workshop een hoofdstuk uit de deelnemersmap leest.

Aanmelden kan bij het Servicepunt: 020-6892577. Kijk voor meer info wel eerst even hier.

20

07 2012

Internationale Aids Conferentie dit maal in USA

Twee jaar na het openstellen van haar grenzen voor mensen met hiv is Amerika weer gastland voor de (alweer 19de) Internationale Aids Conferentie. Dit maal is de standplaats Washington DC.

Onder het motto ‘Turning the tide together’ geven duizenden wetenschappers, regeringsvertegenwoordigers, artsen, mensen met hiv en een keur aan prominenten, vanaf aanstaande zondag acte de precense.

Sylvia Petretti, hiv-activiste uit Groot-Brittanië, is al ter plaatse. Lees hier haar dagelijkse berichten en verslagen van het conferentiefront. De officiële ins en outs van de conferentie lees je hier.

Hot topics op deze tweejaarlijks terugkerende mondiale hiv-bijeenkomst zijn: Behandeling als preventiemiddel, PReP, kwetsbare groepen, hiv-beleid in the USA.

Onder ‘kwetsbare groepen’ worden gerekend: Druggebruikers, (al dan niet tot prostitutie gedwongen) sekswerkers, geïnterneerden, transgenders en  mannen die seks hebben met mannen. Hamvraag is, hoe hen zelf bij hiv-preventie en -hulpverlening te betrekken. De ironie wil echter dat de USA haar grenzen voor drugsgebruikers en sekswerkers nog hermetisch gesloten houdt.

Een schaduwconferentie voor sekswerkers in Calcutta, India (Sex Workers Freedom Festival) en de daar tot stand gekomen videoboodschap voor de conferentiegangers in Washington DC, moeten daarin uitkomst bieden. Druggebruikers waren vorige week in Kiev, Oekraïne, al bijeen voor een pre-conferentie (AIDS 2012: Ensuring that our voice is heard). In september zal daar nog een tweede bijeenkomst voor deze groep plaatsvinden.

20

07 2012

Uit de oude doos

1990 – 2002

 

16

07 2012

Save the date

door Marilou de Poorter

Na een kilometer of 30 drong tot me door dat de koffer die ik ging afleveren nog thuis in de gang moest staan. Terwijl ik voor vertrek alles toch zorgvuldig had gecheckt. Autosleutels: in mijn hand. Autopapieren: in mijn tas. Mijn rijbewijs bevond zich waar die hoorde en mijn mobiel was opgeladen. Voordeur goed afsluiten en karren maar. Of nee, wacht. Als ik toch een uur achter het stuur zou zitten, kon ik mooi meteen naar het actuele nieuws luisteren. Ik denk dat het op dit punt is misgegaan. Dat ik met de autoradio onder mijn arm, de deur goed achter me heb afgesloten en tevreden over mijn efficiëntie, zonder bagage alsnog de auto instapte.

Op de terugweg kwam ik al snel in een file. En tegen de tijd dat ik voor de tweede keer voor het logeerhuis stond, was iedereen inmiddels naar huis. Wat nu. Vanachter de ramen gebaarden vriendelijk buren dat ze die koffer met kleding voor een week zolang wel in bewaring wilden nemen. Kwam alles toch nog goed. Toch ging ik voor de zekerheid eerst nog langs een benzinestation, voor ik de snelweg weer opreed. Die ene keer twee uur kwijt zijn aan wachten op hulptroepen omdat ik er geen erg in had gehad dat het signaleringslampje nog wel eens kon haperen, was me genoeg.

Het grote voordeel van een logeerhuis is dat het overbelaste ouders om de zoveel tijd in de gelegenheid stelt hun eigen gang te kunnen gaan. Soms ga ik dan naar vrienden in een andere stad. Een andere keer woon ik een vergadering bij – wat normaal gesproken niet zou kunnen. Eind vorige maand ging ik naar een symposium. In de pauze had ik met een oude bekende staan praten en was ik ineens de draad van het gesprek kwijt. Wist ik niet meer wat ik er überhaupt deed. Erg lang duurde het niet, maar dit genante incidentje had me toch even flink laten schrikken. Achteraf herinnerde ik me dat ik helemaal vergeten had te lunchen. Thuis was het er niet meer van gekomen, omdat mijn aandacht steeds naar andere zaken afdwaalde – de wasdroger, ongeopende post, een omgestoten vaas stinkende bloemen. Op het station had ik daardoor weer te weinig speling gehad om snel nog wat te snacken. En ‘s morgens had ik het me ook al gepermitteerd het ontbijt over te slaan. Zo gek is het dan niet, als je gedachten op den duur op blanco komen te staan.

‘De tijd daarna – 30 jaar hiv en aids in Nederland’ heet het vorige week in de Balie in Amsterdam gepresenteerde boek van schrijver Erwin Kokkelkoren en fotograaf Erik Smits. Als hiv-veteraan was ik zeer benieuwd geweest. En het trof dat mijn zoon dan zou logeren. Op de dag van de presentatie werd het eindelijk lente. Prima weer voor een uitje in een andere stad. Of om thuis te tuinieren, in de zon.

Een dag later zag ik het printje over de presentatie van het naslagwerk pas tussen andere papieren rond mijn bureauagenda slingeren. Helaas was dat niet op tijd om nog te gaan. Maar de huismussen kunnen tevreden zijn. Die hebben er voor hun broedsels dit jaar een eigenhandig geknutseld nestkastje bij.

De tijd daarna – 30 jaar hiv en aids in Nederland kost €34,95 en is online te bestellen.

10

04 2012

Eerlijk over hiv

Op medisch gebied is de kwaliteit van leven voor mensen met hiv sterk verbeterd. Maar er bestaan wel nog steeds vooroordelen over hiv die een gezond sociaal- en maatschappelijk functioneren kunnen belemmeren.

Door stigma wordt te vaak over hiv gezwegen, vinden de mensen achter ‘Hello Gorgeous’. Voor deze hiv-positievelingen is het vanzelfsprekend om wel over hiv te praten. Aankomende zomer wordt het 0-nummer gepresenteerd. Naar verwachting ligt het eerste nummer van de gloednieuwe glossy najaar 2012 in de schappen van onder meer tabaksshops en supermarkten.
Wil je meebepalen waar Hello Gorgeous aandacht aan besteedt? Geef dan via deze link je mening. De redactie is heel benieuwd naar onze wensen en ideëen!

16

03 2012

No Decision About Me, Without Me

The winter issue of Positively UK magazine entitled ‘No Decision About Me, Without Me’ is out now and available to download online!

Het winternummer van het engelstalige tijdschrift “Positively UK’ met als titel ‘Geen beslissing over mij, zonder mij’ is uit en kun je hier downloaden. Voor hen die het Engels niet zo goed beheersen kan een eenvoudige vertaaltool als dit wellicht een handig hulpmiddel zijn.

28

11 2011

Hiv in Rusland

Vanavond op tv: IKON documentaire ‘Sasha – Hiv in Rusland‘. Ned 2; 22.59 uur.

In de voormalige Sovjet Unie groeide het aantal hiv-positieven in korte tijd zo sterk, dat een tekort  aan hiv-remmers is ontstaan. Wat doe je in zo’n geval als hiv-positieve zwangere vrouw om de gezondheid van je ongeboren kindje te beschermen? De Russische Sasha vertelt haar verhaal.

klik hier voor de trailer

Na de uitzending kan op internet meteen worden gereageerd.

28

11 2011

Belgische documentaireserie: Hiv+

Vanaf maandag 29 augustus wordt op één ( VRT Eén ) een 8-delige reportage   uitgezonden over 5 verschillende mensen die leven met hiv.  Elke maandag, tot en met 17 oktober, vanaf 21:35 uur.

Hiv+ brengt het verhaal van 5 moedige mensen: Helen, Thierry, Kenny, Liesbeth en Frankie.  Ze willen niet meer leven met een geheim.

Om te vechten tegen de vooroordelen geven ze hiv een gezicht.  Hiv+ is een openhartige reeks geworden over de impact van hiv op alle facetten van het leven: gezondheid, familie, relaties, vriendschap, werk.

In afwachting van de eerste aflevering kan nu al kennis worden gemaakt met de personages. Klik daarvoor op deze link.

(Op 23 augustus verschijnt het gelijknalige boek HIV+, uitgegeven bij de uitgeverij Lannoo.)

bron: www.een.be

16

08 2011