Archive for the ‘media’Category

Internationale Aids Conferentie dit maal in USA

Twee jaar na het openstellen van haar grenzen voor mensen met hiv is Amerika weer gastland voor de (alweer 19de) Internationale Aids Conferentie. Dit maal is de standplaats Washington DC.

Onder het motto ‘Turning the tide together’ geven duizenden wetenschappers, regeringsvertegenwoordigers, artsen, mensen met hiv en een keur aan prominenten, vanaf aanstaande zondag acte de precense.

Sylvia Petretti, hiv-activiste uit Groot-Brittanië, is al ter plaatse. Lees hier haar dagelijkse berichten en verslagen van het conferentiefront. De officiële ins en outs van de conferentie lees je hier.

Hot topics op deze tweejaarlijks terugkerende mondiale hiv-bijeenkomst zijn: Behandeling als preventiemiddel, PReP, kwetsbare groepen, hiv-beleid in the USA.

Onder ‘kwetsbare groepen’ worden gerekend: Druggebruikers, (al dan niet tot prostitutie gedwongen) sekswerkers, geïnterneerden, transgenders en  mannen die seks hebben met mannen. Hamvraag is, hoe hen zelf bij hiv-preventie en -hulpverlening te betrekken. De ironie wil echter dat de USA haar grenzen voor drugsgebruikers en sekswerkers nog hermetisch gesloten houdt.

Een schaduwconferentie voor sekswerkers in Calcutta, India (Sex Workers Freedom Festival) en de daar tot stand gekomen videoboodschap voor de conferentiegangers in Washington DC, moeten daarin uitkomst bieden. Druggebruikers waren vorige week in Kiev, Oekraïne, al bijeen voor een pre-conferentie (AIDS 2012: Ensuring that our voice is heard). In september zal daar nog een tweede bijeenkomst voor deze groep plaatsvinden.

20

07 2012

Uit de oude doos

1990 – 2002

 

16

07 2012

2015: 13 miljoen mensen onder behandeling

Afgelopen woensdag publiceerde Artsen zonder Grenzen een rapport dat aantoont dat landen die het zwaarst getroffen zijn door de aidsepidemie hun behandelingsaanpak aan het verbeteren zijn, waardoor er minder zieken en doden zijn. Door een gebrek aan steun van grote donoren kunnen zij echter niet de nodige levensbelangrijke aanpassingen doorvoeren. De strijd tegen aids blijft een fragiel proces dat blijvende steun vereist. De VS en het Verenigd Koninkrijk, de twee grootste donorlanden, zijn echter tegen het doel dat begin juni door VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon in New York zal worden voorgesteld: 13 miljoen mensen onder behandeling in 2015.

bron: MSF

10 miljoen mensen wereldwijd hebben dringend een behandeling met aidsremmers nodig. Van het werk van de afgelopen 10 jaar weten we dat je zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen moet behandelen. Met de juiste protocollen kun je drie keer zoveel mensen behandelen zónder drie keer zo hoge kosten. Maar als donorlanden het VN-doel van 13 miljoen mensen onder behandeling niet onderschrijven, zeggen zij dat zij niet de intentie hebben deze pandemie ooit onder controle te krijgen,’ aldus Tido von Schoen-Angerer, directeur van de Artsen zonder Grenzen medicijnencampagne.

Het Artsen zonder Grenzen rapport ‘Getting ahead of the Wave’, geeft een beeld van de stand van zaken in de aidsaanpak. Er werd gekeken naar protocollen van 16 landen die samen meer dan de helft van alle mensen met aids als inwoner hebben. Hiervan hebben 12 landen hun aanpak zo aangepast dat een patiënt in een eerder stadium medicijnen krijgt en 14 zijn overgegaan op medicijnen die beter door de patiënt wordt verdragen. Beide aanpassingen zijn in lijn met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als landen deze veranderingen niet kunnen doorvoeren doordat ze een tekort aan fondsen hebben, betekent dat dat mensen kwalitatief minderwaardige medicijnen krijgen, of dat mensen pas een behandeling kunnen krijgen als hun immuunsysteem sterk verzwakt zijn.

Het Artsen zonder Grenzen rapport ‘Getting ahead of the Wave’ kan gedownload worden via www.artsenzondergrenzen.nl/publicaties. Het rapport geeft een overzicht van de impact van aidsremmers, zowel op individuele mensen als op de gezondheidszorg, somt een aantal succesvolle aanpakken uit de aidsprojecten van Artsen zonder Grenzen op, zoals aidsremmers door patiëntengroepen of gezondheidswerkers laten distribueren. Artsen zonder Grenzen geeft een ‘wensenlijstje’, onder meer medicijnen die geschikt zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor beleid in de wereldwijde strijd tegen aids. De kernboodschap: aidsbehandeling kan helpen erger te voorkomen.

Als er minder geld is zullen meer mensen sterven, zullen er meer wezen zijn. Zullen mensen met hiv niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Mensen zullen hoop verliezen en sterven. Het zal het einde zijn. Zonder medicijnen is er geen toekomst.’ Catherine Mango, vrouw met hiv/aids, Kenia.

Hiv/aids heeft meer dan 25 miljoen mensenlevens geëist over de afgelopen 30 jaar. Meer dan 6 miljoen levens konden de afgelopen 10 jaar gered worden, meer dan 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden zijn onder behandeling, maar er zijn nog 10 miljoen mensen die dringend behandeld moeten worden. In 2010 wist Artsen zonder Grenzen 170.000 mensen met aidsremmers in leven te houden.

noot van de webredactie: waar in dit artikel sprake is van ‘aidsremmers’, wordt hoogstwaarschijnlijk ‘hiv-remmers’ bedoeld: de medicijnen die in combinatie het virus (hiv) dusdanig goed onderdrukken, dat dit het immuunsysteem niet (langer) kan ondermijnen, zodat het aids-stadium kan worden voorkomen of  worden teruggedraaid.  In landen waar hiv-remmers eenvoudig beschikbaar zijn wordt tegenwoordig liever niet meer gesproken over ‘aids’, maar over ‘hiv’, aangezien dit beter de actuele situatie weerspiegelt en tevens veel minder met stigma is beladen dan de ‘oude’ aanduiding (aids). In landen waar hiv-remmers nog steeds moeilijk of niet beschikbaar zijn, weerspiegelt ‘aids’ – of in het engels: ‘AIDS’ – helaas wel degelijk het best de realiteit ter plaatse. Evenzo wordt met ‘aidsbehandeling’ in bovenstaand artikel hoogstwaarschijnlijk gedoeld op de situatie waarin hiv+mensen die dusdanig ernstige ziekteverschijnselen vertonen dat ze een aids-diagnose hebben, worden behandeld met hiv-remmende medicijnen.

13

05 2011

Herdenken

Aids Memorial Day zal dit jaar plaatsvinden op

zaterdag 21 mei in de Dominicuskerk in Amsterdam

bron: hivnet

Op deze dag wordt wederom stilgestaan bij de vele vrouwen, mannen en kinderen die in Nederland en wereldwijd zijn gestorven aan de gevolgen van aids. Deze herdenking is voor iedereen toegankelijk met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst en cultuur kunnen deelnemen. Op een groot aidslint, het internationale symbool van solidariteit voor mensen met hiv en aids, kunnen bezoekers kaarsjes aansteken. Vertegenwoordigers van alle werelddelen zullen dit tevens doen voor de mensen die in hun continent van herkomst aan de gevolgen van aids zijn overleden. Na de sprekers en voordrachten van o.a. Rop Janze (cabaretier),  zullen de namen van overledenen hoorbaar zijn. Ter  afsluiting wordt gezamenlijk the Rose gezongen: ‘het volkslied van de strijd tegen aids’. Vanuit de kerk nemen de bezoekers na afloop witte ballonnen mee naar de Torensluisbrug, waar deze worden opgelaten.

Aids Memorial Day  begint om 17.00 uur; de met quilts versierde zaal is vanaf 16.00 uur geopend.
De Dominicuskerk is in de Spuistraat, op 5 minuten loopafstand van Centraal Station Amsterdam.
Parkeren kan in garage De Kolk (2 minuten lopen) of  in garage CS (5 minuten lopen).

Vergeet ze niet….. kom herdenken!


Tags:

09

05 2011

Double positive

bron: Radio Nederland Wereldomroep (hier kun je ook een radiofragment beluisteren)

Vrouwen in Suriname die aids hebben of geïnfecteerd zijn met hiv hebben het zwaar te verduren. Nog altijd worden velen verstoten door hun familie of raken hun baan kwijt. Het gevolg voor deze vrouwen en hun kinderen is grote armoede. Ethel Pengel, die zelf hiv-geïnfecteerd is en zich al jaren inzet voor zulke gevallen, is een nieuw intitiatief gestart.

Voorlichting alleen schijnt niet te helpen. Samen met gezondheidswetenschapper Juanita Malmberg en cultureel antropoloog Carla Bakboord heeft Pengel de stichting Double Positive opgericht. De naam verwijst naar de infectie (sero-positief) en de positieve benadering door de stichting. De bedoeling is de vrouwen cursussen te geven, zodat ze een baan kunnen vinden.

De andere kant moet dan ook aangepakt worden, zegt Bakboord. “Je moet ook met bedrijven en de overheid praten, zodat ze de vrouwen aannemen.” En dat is niet gemakkelijk, weet ze. Grote groepen geïnfecteerde vrouwen zijn ontslagen en vinden geen werk meer. Daarom kloppen ze aan bij Pengel.

Armoede
Ook veel gezinnen lijden onder de situatie. Omdat de vrouw vaak de enige is die inkomen heeft, vervalt het gezin in armoede. De huisvesting en verzorging van de kinderen kan dan niet meer betaald worden. “Ze hebben geen water en stroom meer. Het huis wordt afgenomen, ze hebben geen baan. En de familie heeft ze in de steek gelaten.”

In Suriname zijn al heel wat projecten ter ondersteuning van hiv/aids-slachtoffers en er is voorlichting. Maar het stigma is nog steeds niet verdwenen, zegt Bakboord, die ook actief is als vrouwenrechtenactiviste. “Er is nog steeds veel onbegrip.” De voorlichting schiet volgens haar tekort als er alleen posters worden opgehangen en spotjes worden uitgezonden. “Je moet in dialoog gaan, praten met bedrijven. Duidelijk maken dat je niet geïnfecteerd wordt door een persoon met hiv een hand te geven.”

Overheid
Double Positive wil iets doen voor de vrouwen en het bedrijfsleven beter voorlichten. Onderzocht wordt waar de vrouwen behoefte aan hebben. “Bijvoorbeeld computercursussen. Misschien kun je ook van huis uit werken. Belangrijk is dat we de vrouwen kunnen helpen.” De overheid zal ook worden benaderd om beleid te ontwikkelen voor het in dienst nemen van mensen met hiv/aids.

08

03 2011

Koffie Mét in Rotterdam

Vanaf april organiseert de HivReo in samenwerking met Humanitas Rotterdam de koffie-inloop voor hiv+vrouwen ‘Koffie Mét‘.

Onder het genot van een kop koffie of thee  kan er worden genetwerkt,  kunnen ervaringen en tips worden uitgewisseld, of gewoon gezellig worden bijgepraat.

wanneer:  donderdag 7 april, 5 mei, en 9 juni

tijd:  9:30 – 12:00 uur

waar:  Pieter de Hoochweg 110 (grote zaal) Rotterdam

ov:  metrostation Coolhaven

Er zijn geen kosten aan deze koffie-ochtenden verbonden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Astrid: 06-24 30 83 99.

Je bent sowieso van harte welkom, ook wanneer je alleen even wilt komen binnenwaaien!

07

03 2011

Lekker veilig

Verschil in beleving intimiteit jongens en meisjes thema nieuwe landelijke campagne

(ook informatief voor de oudere jeugd & seksueel actieve hiv-plussers!)

bron: persbericht Soa Aids Nederland

Op 9 februari lanceert TV-presentatrice Zarayda Groenhart (BNN, Spuiten en Slikken) de nieuwe campagne ‘Maak seks lekker veilig’ in studio 1 van het mediapark in Hilversum onder toeziend oog van 200 tot 300 schoolkrantredacteuren. De campagne zet jongeren aan om op het juiste moment over condoomgebruik te praten. Ondanks goede voornemens om het condoom te gebruiken, lukt het bijna de helft van de seksueel actieve singles niet om dit altijd te doen. Het aantal chlamydia-infecties blijft onverminderd hoog. De campagne-uitingen zijn voornamelijk op scholen en binnen internetcommunities te zien. De reacties die jongeren hierop geven, worden verwerkt in de landelijke Postbus 51-spot in het najaar.

Jongens, meiden en condooms
Op posters staan specifieke tips voor jongens en meiden, omdat zij verschillend omgaan met condoomgebruik. Het komt er meestal op neer dat jongens niet aandringen op condoomgebruik zolang de ander er ook niet over begint. Ze hebben eigenlijk het liefst seks zonder condooms. Maar als ze staan voor de keuze: seks met condoom of geen seks, dan kiezen ze voor de eerste optie. Veel jongens hebben echter wel condooms bij zich voor ‘het geval dat.’ Daarnaast willen ze graag goede minnaars zijn. Meiden hebben het liefst wel seks met condooms maar vinden het moeilijk om erover te beginnen. Maar ze willen graag sterk en zelfbewust zijn. Zelf hebben ze meestal ook geen condooms bij zich. Dit leidt onder andere tot de volgende adviezen:
– Vrouwen vinden het fijn als je zelf over condooms begint.
– Een sterke vrouw begint zelf over condooms.

Chlamydia-infecties
Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren met in totaal naar schatting 60.000 infecties per jaar. In 2009 werd bij 1 op de 10 jongeren, die bij GGD’s kwamen testen, chlamydia gevonden. Onder 15- tot en met 19-jarigen worden veruit de meeste infecties gevonden. In deze leeftijdsgroep heeft 17% van de geteste meiden en 15% van de geteste heteroseksuele jongens chlamydia. Onder homoseksuele jongens van deze leeftijd heeft bijna 1 op de 10 chlamydia. De piek ligt bij 35- tot en met 39-jarige homomannen; 12% van de geteste mannen heeft chlamydia.

Soa-testen
Het aantal afgenomen soa-testen neemt elk jaar toe. In 2009 gingen 93.331 mensen naar een GGD/soa-poli voor een soa-test. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2008. Veertig procent van de bezoekers is jonger 25 jaar. Bij de huisarts komen jaarlijks naar schatting 220.000 mensen voor een soa-consult. Ook maken veel mensen gebruik van internet om na te gaan of ze een soa-test moeten doen.  Jaarlijks bezoeken ruim 230.000 mensen www.soatest.nl. Op 9 februari lanceert Soa Aids Nederland een vernieuwde versie van deze site, die mensen nog sneller voorziet van een test-advies.

‘Maak seks lekker veilig’ 2011
Na de lancering is de campagne zichtbaar op scholen en in diverse internetcommunities. Jongeren worden uitgenodigd om op de campagne te reageren. In mei/juni worden de reacties gepresenteerd in de vorm van prikkelende stellingen. Hierop kunnen jongeren weer aanhaken met zelf bedachte tips, afbeeldingen en video’s. Met deze input wordt in september/oktober een Postbus 51 campagne gemaakt. De campagne ‘Maak Seks Lekker Veilig’ heeft bewust een link met ‘Maak Seks Lekker Duidelijk’, de campagne die Soa Aids Nederland afgelopen november samen met Rutgers WPF voerde. In die campagne ging het met name over wensen en grenzen binnen de seks.

07

02 2011

Bring them to the table

De (1ste) internationale workshop over hiv bij vrouwen in Washington is achter de rug. Lees hier de verslagen.

Er was welgeteld één hiv+vrouw ter plekke om alle hiv+vrouwen waar ook ter wereld te vertegenwoordigen. Sari Margolese (actief bij o.a. AthenaNetwork) heeft van de organisatie geen helder argument gekregen waarom vrouwen met hiv zelf niet actief bij deze mogelijk belangrijke conferentie over effectieve hiv-behandeling zijn betrokken. Ook was zij ‘not amused’ over wat de titel van deze bijeenkomst suggereert: een eerste initiatief op het gebied van hiv bij vrouwen.

Al in 2006 beschreef Sari in tijdschrift POZ haar observaties over vergelijkbare miskleunen. Sari: “People talk a good game about involving people with HIV in this movement. ‘Bring the voices of affected communities to the table’, they say. ‘Bring everyone together.’ What a pile of crap!” Lees haar artikel hier verder.

20

01 2011

oproep van ICW Global

Vanuit the International Community of Women living with HIV-AIDS is onderstaande oproep binnengekomen. Hiv+vrouwen en hiv-positieve stellen die ervaring hebben met zwangerschap en in het bijzonder met methodes ter voorkoming van hiv-overdracht, worden uitgenodigd deze ervaringsdeskundigheid door middel van een vragenlijst te delen. Deze 13 pagina’s tellende survey is wereldwijd verspreid en in verschillende gangbare talen opgesteld. Jullie mening is belangrijk voor het goed in kaart brengen van de beschikbare kennis over dit onderwerp en wordt zeer op prijs gesteld!

We need your help and input and we want you to have your say!

Across the world there are programmes and services that seek to prevent the transmission of HIV from a mother to a child. A new set of guidance is being created to help inform the way these important services should be organised and run.

At ICW Global and GNP+, we think it is vital that your voice is heard about how these services are going to be provided. So whether you are a man or a woman living with HIV, please join in and tell us what you think. From your experience, what works or doesn’t work? You might have received support or help from these services – were they useful? How could they do things differently, what should stay the same?

§         English: http://www.surveymonkey.com/s/PMTCTEnglishsurvey

§         French: http://www.surveymonkey.com/s/PTMEFrancais

§         Portuguese: http://www.surveymonkey.com/s/PMTCTPortugues

§         Russian: http://www.surveymonkey.com/s/PMTCTRussian

§         Spanish: http://www.surveymonkey.com/s/PTMHEspanol

Making time to complete this e-survey means you can help make sure that services are useful to you and members of your family and community.

All responses will be anonymous and confidential.

The e-survey will close on 28 January 2011.

Thank you for contributing your experiences, views and ideas.

Best regards,

Beri Hull (ICW Global)

Kevin Moody (GNP+)

12

01 2011

Changing Men and Transforming Masculinities

Are you interested in African culturally determined behaviours or do you deal with this on a regular or even daily basis? Maybe you can learn and even contribute from your own experience on this very interesting free Seminar in Utrecht on Thursday January 13th. All to do with African men, their (and your?) sexuality and hiv. Feel free to register!

Changing Men and Transforming Masculinities:

Practices, Perspectives and Resources

Seminar on the Transformation of Masculinities in African Christianity

 

As a result of the HIV epidemic, concepts of masculinity in sub‐Saharan Africa have become problematised and are contested. Dominant versions of masculinity in African cultures and societies are often associated with the spread of HIV and with gender‐based violence. Against this background, UNAIDS has underlined the need for active masculinity politics: ‘Given the urgency of curbing HIV rates … it is important to challenge harmful concepts of masculinity, including the way adult men look on risk and sexuality and how boys are socialized to become men.’

 

The intersections of religion and masculinities are complex: on the one hand, religion is often considered a factor that sustains or reinforces problematic notions of masculinity, while on the other hand religion is considered a resource and instrument to change men and to transform masculinities.

 

This seminar explores the constructive role of religion in the transformation of masculinities, particularly focusing on Christianity and Christian theology in sub‐Saharan Africa.

The seminar is held at the occasion of the conclusion of the research project Religion, Masculinities and HIV, co‐funded by ICCO, Prisma, Kerk in Actie and Utrecht University. At the symposium, the major findings of the research are presented, discussed, evaluated and explored.

 

Speakers: Prof.dr. Ezra Chitando, University of Zimbabwe & EHAIA

Adriaan van Klinken MA, Centre IIMO, Utrecht University

Dr. Fulata L. Moyo, Women in Church and Society, World Council of Churches

Chair: Prof. dr. Martha Frederiks, Centre IIMO, Utrecht University

 

Time: January 13, 2011, 10‐13h (welcome with coffee/thee from 9.30h)

 

Location: Protestant Service Centre, Joseph Haydlaan 2, 3533 AE Utrecht

 

See http://www.icco.nl/en/contact/itinerary for an itinerary.

 

The programme of the seminar provides sufficient time for discussion. Afterwards, all participants are invited for lunch. The symposium is open to all who are interested in the topic under discussion. Entrance is free but

registration is required.

 

Please register before January 11, by sending an email to Jeannette Damman, jeannette.damman@icco.nl. Indicate in your email whether you will attend lunch.

For further information, please contact Lisette van der Wel, lisette.van.der.wel@icco.nl, or Adriaan

van Klinken, a.s.vanklinken@uu.nl.

bron: ICCO

04

01 2011