FAQs medisch

Wat is hiv?

Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiÎntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiÎntie betekent dat de afweer, het immuunsysteem, wordt aangetast. Hiv is dus een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Je afweer is dan niet meer in staat om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden. Hierdoor kun je infecties krijgen, die door de afweer van mensen die niet hiv-positief zijn zonder problemen kunnen worden bestreden. Lees meer.

Wat is aids?

Aids is de afkorting van Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Letterlijk betekenen deze vier woorden 'verworven', 'afweersysteem', 'tekort' en 'complex van ziektes'. Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je krijgt pas de diagnose 'aids' als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie of een bepaalde vorm van kanker. Dit worden opportunistische infecties genoemd. Een voorbeeld hiervan is PCP (longontsteking) of Kaposi sarcoom (bepaalde vorm van kanker). Lees meer.

Hoe werkt een hiv-test?

Bij een hiv-test wordt er bloed afgenomen en in het laboratorium, worden in feite twee tests uitgevoerd. Beide tests onderzoeken of je antistoffen tegen hiv hebt, ieder op een verschillende manier. De eerste test heet ELISA (of EIA), de tweede wordt 'Western Blot' genoemd. Als er antistoffen worden gevonden, betekent dat dat je bent geÔnfecteerd met hiv. Antistoffen zijn stoffen die door de menselijke afweer (het immuunsysteem) worden aangemaakt om het hiv te bestrijden. Het duurt meestal een tot twee weken voor je de uitslag hebt. Er bestaan sneltesten voor de ELISA-test die binnen een half uur de uitslag kan geven. Lees meer.

Wat is viral load?

De viral load is het virusgehalte of de hoeveelheid hiv in het bloed. Lees meer.

Wat zijn CD4-cellen?

Cd-4 cellen zijn de afweercellen in je bloed. Lees meer.

Wat zeggen de bloeduitslagen?

Bij bloeduitslagen worden het aantal CD4-cellen (de afweer) en de viral load (de hoeveelheid hiv in het bloed) bepaalt. Deze bloeduitslagen zijn van belang bij het maken van de keuze om met combinatietherapie te starten of als je combinatietherapie gebruikt. Lees meer.

Wat is combinatietherapie?

De combinatietherapie (of cocktail) is een behandeling van drie of vier verschillende hiv-remmers naast elkaar. Dit zijn middelen tegen hiv, ook wel antiretrovirale genoemd. Het doel is om de aanmaak van het virus te remmen, waardoor de afweer niet langer wordt aangetast en zich juist weer (wat) kan herstellen. Lees meer.

Wanneer starten met combinatietherapie?

Er zijn richtlijnen opgesteld voor het starten met combinatietherapie.Vroeger gingen de richtlijnen vooral uit van bloeduitslagen zoals CD4-aantal en viral load. Tegenwoordig wordt geadviseerd om meteen te beginnen met combinatietherapie ongacht het CD4-aantal. Je moet er wel aan toe zijn. Dat is beter voor je eigen gezondheid en het zorgt ervoor dat je het virus bijna niet meer kan overdragen. Lees meer.

Wat te doen als je vergeet je medicijnen in te nemen?

Als je de inname van je medicijnen hebt vergeten, neem deze dan zo snel als mogelijk alsnog in. Vervolgens kun je weer terugkeren naar je gewone slikschema. Als je niet meer weet of je medicijnen hebt ingenomen, ook dan is het verstandig om ze alsnog in te nemen. Als je kort voor, of op het volgende slikmoment ontdekt dat je je medicijnen hebt vergeten neem deze dan op de normale tijd in. Maar neem in principe geen dubbele dosis. Laat je eventueel door je hiv-consulent adviseren. Lees meer.

Is het mogelijk om tijdelijk te stoppen met medicijnen?

Tijdelijk stoppen met medicijnen noemen we een therapiepauze. Dit kun je bespreken met je internist. Een nadeel kan zijn dat het aantal CD4-cellen terug valt en dat je viral load stijgt. Lees meer.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik medicijnen slik en op vakantie ga?

Zorg voor een medische verklaring van je internist, waarin staat vermeldt dat je medicatie slikt voor een chronische aandoening. Hiv wordt hierin niet genoemd. De opstelling of exacte inhoud hiervan kan verschillen per ziekenhuis. Deze verklaring is in het Engels. Neem altijd een ruime voorraad medicijnen mee en vervoer de medicijnen in je handbagage, voor het geval er vertraging ontstaat of je bagage zoek raakt. Als je langere tijd op reis gaat kun je ook een 'medisch paspoort' aan je internist vragen. Ook hiermee kun je bij de douane aantonen dat je medicijnen voor eigen gebruik bij je hebt. Lees meer.

Mag je sinds de nieuwe regeling voor vloeistoffen in handbagage vloeibare medicatie in het vliegtuig meenemen?

Ja en nee. Vloeistoffen moeten in flesjes die niet groter zijn dan 100 ml worden gestopt en vervoerd worden in een afsluitbare doorzichtige plastic zak. De rest van de handbagage hoeft niet in die zak. Voor vloeibare medicatie wordt een uitzondering gemaakt. Dat mag wel mee in de handbagage en meegenomen worden in grotere verpakkingen. Maar dat geldt alleen voor de medicatie die je voor die vliegreis nodig hebt. Vliegtuigen hebben soms een extreme vertraging. Neem dus wel een ruime hoeveelheid vloeibare medicatie mee in je handbagage.
Wanneer je de medicatie niet in de plastic zak stopt maar in de handbagage dan wordt je geacht dat te melden en de medicatie te tonen. Doe je dat niet dan kan je dat problemen opleveren. Je mag ook de injectiespuiten voor T-20 die je tijdens de vliegreis nodig hebt meenemen. De maatregelen kunnen aan verandering onderhevig zijn en per land verschillen. Het is daarom verstandig om de actuele regels in de Europese Unie, het land van bestemming en eventueel het land waar overgestapt moet worden te checken voordat je op reis gaat. De maatschappij met wie je wil vliegen kan antwoord geven. Kijk bijvoorbeeld op www.klm.nl.

Wat is lipodystrofie?

Dit is een verandering van de verdeling van vet over het lichaam, als gevolg van een bijwerking van de combinatietherapie ( zowel proteaseremmers als nucleoside analogen). Lees meer.

end faqs

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen