FAQs illegaal, hiv+ en zorg

Kan ik mijzelf verzekeren?

Neen, omdat u geen verblijfsvergunning hebt. Sinds 1998 kunnen mensen zonder geldige verblijfspapieren zich niet meer verzekeren tegen ziektekosten.

Heb ik recht op medische zorg?

Ja, alle mensen in Nederland hebben recht op medisch noodzakelijke zorg. Iedere dokter en verloskundige in Nederland is verplicht om alle medisch noodzakelijke zorg te bieden aan iedereen die het nodig heeft. Dus ook aan mensen zonder verzekering en zonder geld. En niet alleen in geval van nood of in levensbedreigende situaties. Er wordt voor mensen met hiv/aids zonder verblijfsvergunning geen onderscheid gemaakt.

Heeft mijn kind recht op zorg?

In Nederland heeft ieder kind recht op zorg. Uw kind kan ook alle vaccinaties krijgen die andere kinderen krijgen. Als de baby eenmaal geboren is, zijn ook bezoeken aan het consultatiebureau en inentingen gratis.

Waar moet ik naar toe als ik ziek ben?

Het Nederlandse gezondheidszorg zit zo in elkaar: er is eerste lijnszorg waar iedereen zonder doorverwijzing naar toe kan. Dat zijn huisartsen, tandartsen, verloskundigen, apothekers en de SOA poli van de GG&GD. U moet wel eerst opbellen om een afspraak te maken. Houdt er rekening mee dat niet alle huisartsen en tandartsen plaats hebben voor nieuwe patiÎnten.

Welke huisarts kan mij helpen?

In Nederland heeft iedereen in principe een vaste huisarts. Door een tekort aan huisartsen zijn praktijken vaak vol. In het telefoonboek zijn alle huisartsen te vinden. Zoek er een uit in de directe omgeving van uw verblijfplaats. U kunt hen bellen om een afspraak te maken. Ook kunt u vragen aan vrienden of familie wie hun huisarts is. U moet altijd eerst bellen voor een afspraak. Wanneer u geen Nederlands of Engels spreekt is het gemakkelijker als iemand opbelt die wel Nederlands of Engels spreekt. Ook tijdens een bezoek aan de huisarts is het fijn als iemand voor u kan vertalen als u niet goed Nederlands begrijpt. Een huisarts heeft per patient tien minuten de tijd. Heeft u meer tijd nodig, vraag dan aan de assistente of dat kan.

Kan ik direct naar een ziekenhuis?

In Nederland kunt u niet direct naar het ziekenhuis toe. Uw huisarts moet u daarvoor een verwijsbrief geven. Bij acute noodsituaties kunt u altijd terecht bij de Afdeling Eerste Hulp van een ziekenhuis.

Welke zorg krijg ik vanuit een ziekenhuis?

De regelmatige controles, de monitoring van de hiv-behandeling en het voorschrijven van de medicatie krijg je op de polikliniek, de zogenaamde poliklinische zorg. De zorg kan ook de behandeling bij opname in een ziekenhuis betreffen. Verder omvat het ook de begeleiding rondom zwangerschap en bevalling.

Wat betekent de identificatieplicht voor mij?

In principe worden alleen de personalia gecontroleerd. Wij raden u aan bij een verwijzing naar het ziekenhuis eerst een gesprek te hebben met de hiv/aids verpleegkundige. Deze kan u informeren over in de desbetreffende zorginstelling wordt omgegaan met de identificatieplicht.

Hoe moet ik de zorg betalen?

Iedereen in Nederland moet voor de medische zorg betalen. Wanneer u niet verzekerd bent moet u betalen voor de zorg wat voor u financieel mogelijk is. De (tand)arts, verloskundige of ziekenhuis geven aan hoeveel u moet betalen. Indien u hen of de medicijnen echt niet kan betalen, dan zijn er speciale regelingen te treffen. Leg hen duidelijk uw situatie uit. De hiv/aids verpleegkundige kan u hierover informeren. Ook hierbij is het handig wanneer dat nodig is om iemand mee te nemen die u kan helpen met de taal.

Wat als ik medicijnen nodig heb?

In Nederland zijn veel medicijnen op recept. Via de arts krijgt u het recept mee om vervolgens bij de apotheek de medicatie af te halen. Indien u de kosten voor de medicatie niet zelf kunt betalen, dan moet u dat tegen de dokter zeggen die het recept uitschrijft. Ook zijn er medicijnen welke u zonder recept kunt kopen. Deze zijn bij de apotheek, maar soms ook bij de drogist te koop.

Mag er zomaar met anderen over een hiv-status worden gesproken?

Neen, alle artsen, verloskundigen en verpleegkundigen hebben een geheimhoudingsplicht. Het is dus verboden dat zij met anderen over een hiv-status spreken.

Is er specifieke hiv/ aids zorg?

Er zijn verspreid over geheel Nederland ziekenhuizen gespecialiseerd in de behandeling van mensen met hiv/aids. Via de huisarts kan men een verwijzing krijgen naar een internist die gespecialiseerd is in hiv/aids.

Waar kan ik naar toe voor zorg als ik zwanger ben?

Alle zwangere vrouwen in Nederland hebben het recht op zorg tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling. De zorg omvat de begeleiding tijdens je zwangerschap vanaf het moment dat je 12 weken zwanger bent. In Nederland biedt de verloskundige de nodige zorg. U kunt binnen uw eigen woongebied op zoek naar een verloskundige en met hem/haar een afspraak maken. Tijdens het bezoek aan verloskundige kunt u uitleggen dat u niet verzekerd bent en samen met hem/haar zullen er regelingen en afspraken worden gemaakt.

Wat als ik zwanger ben en ik geen verblijfspapieren hebt?

Je hebt dan 4 weken voor en tot 6 weken na de bevalling recht op opvang en ben je verzekerd tegen ziektekosten.

Als ik zwanger ben van een Nederlandse partner?

Als er sprake is van een Nederlandse partner kan deze partner reeds voor de geboorte het nog ongeboren kind erkennen als zijn kind. Het kind verkrijgt dan bij de geboorte de Nederlandse nationaliteit.

Als ik zwanger ben word ik dan op hiv getest?

Alle zwangere vrouwen worden standaard op hiv getest. Door een speciaal behandelprogramma is de overdracht van hiv van de moeder op het kind te verwaarlozen. Ook na de bevalling wordt de gezondheid van het kindje goed gevolgd. Alle zwangere vrouwen worden trouwens standaard op hiv getest.

Zijn er mogelijkheden om vanwege mijn hiv- status een verblijfsvergunning te krijgen?

In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Over mogelijkheden voor een aanvraag kunt u het beste contact opnemen met een advocaat die gespecialiseerd is in Vreemdelingenrecht.

Worden mijn gegevens doorgegeven aan de politie?

Doktoren en ziekenhuizen geven uw gegevens niet door aan de politie.

Zijn er nog tips te geven?

Bij elk bezoek aan een medisch deskundige kan het handig zijn om iemand mee te nemen die goed Nederlands spreekt en begrijpt, zodat alles goed wordt begrepen.
Bereid uw bezoek aan de arts thuis voor. Bedenk wat u tegen de arts wilt zeggen en welke vragen u heeft. Wat zijn precies uw klachten?
Schrijf de adviezen die de arts geeft op papier. Zo vergeet u ze niet en kunt u de adviezen precies opvolgen.
Gebruik NOOIT het verzekeringspasje van iemand anders. Zo komen er verkeerde gegevens in het systeem. Dit kan slecht zijn voor uw behandeling en uw gezondheid of voor de gezondheid van de eigenaar van het pasje.

Heeft u nog vragen?

Voor medische vragen en ondersteuning kunt u altijd contact opnemen met de Informatielijn van het Servicepunt van Hiv Vereniging Nederland. De medewerkers zijn op ma - di - do - vrij (niet op woensdag) telefonisch bereikbaar van 14.00 - 22.00 uur via 020-689 25 77.

Hulpverleners die vragen hebben over toegang tot en de betaling van de gezondheidszorg kunnen contact opnemen met de helpdesk Lampion: www.lampion.info. De medewerkers zijn tijdens werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 - 13.00 uur via 030-234 98 55.

end faqs

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen