Hiv - zorg

Je hebt hiv en bent in zorg bij een hiv-behandelcentrum. Over deze hiv-zorg vind je hier informatie. Wat komt er allemaal kijken bij het dagelijks gebruik van hiv-remmers. Welke bijwerkingen zijn bekend en hoe weeg je af of je liever wilt veranderen van combinatie. Wat kun je verwachten van het behandelcentrum en wat kun je doen als je klachten hebt over de zorg. 

Alt

Je kunt gezond oud worden met hiv. Het is en blijft belangrijk dat je voor controle naar het ziekenhuis gaat, ook als je je niet ziek voelt. Dan kun je tijdig starten met de medicatie en kan de hiv-behandelaar via het bloedonderzoek in de gaten houden of de medicijnen werken en geen bijwerkingen hebben.

Lees meer... >

Tijdens een consult in het ziekenhuis bespreek je je gezondheid met een arts en/of verpleegkundige. Soms ga je erheen met een klacht of een vraag, en soms ga je ‘gewoon’ op controle. Dit kan in het begin wennen zijn maar wordt na een tijdje routine.

Lees meer... >

Er bestaan een hoop verschillende soorten hiv-medicatie, en er worden nog steeds nieuwe hiv-remmers ontwikkeld. De huidige medicatie is effectief en veilig. Toch hebben sommige mensen last van bijwerkingen, een overstap naar andere medicatie kan dan een goed idee zijn.

Lees meer... >

Het kan zijn dat je moet wennen aan het dagelijks slikken van medicatie. Maar het is heel belangrijk voor je gezondheid dat je de pillen goed neemt. Zoek naar een manier die voor jou werkt – ’s ochtends of ’s avonds en met of zonder eten je pillen nemen.

Lees meer... >

Je wil dat je hiv-medicatie goed werkt. Dat deze het virus onderdrukt; je geen of weinig last hebt van bijwerkingen en de medicatie makkelijk is in het dagelijks gebruik. Veel mensen met hiv die met hiv-medicatie zijn begonnen, veranderen die medicatie op een gegeven moment.

Lees meer... >

Elk medicijn kan bijwerkingen geven, dus hiv-remmers ook. Een bijwerking is geen gewenste werking van een medicijn, maar iets wat bij sommige mensen die het medicijn gebruiken toch voorkomt. Bijwerking staan beschreven in de bijsluiter van een medicijn.

Lees meer... >

Maar er zijn ook aandoeningen die bij mensen met hiv vaker voorkomen dan bij anderen, die niet door de medicatie veroorzaakt worden. Dit worden co-morbiditeiten genoemd. Het gaat om onder andere hart- en vaatziekten, nier- en leverziekten, diabetes, mentale aandoeningen, kanker en botontkalking. Het risico hierop is groter als je hiv hebt, maar dat betekent niet dat iedereen met hiv die aandoeningen ook krijgt. Extra alertheid is wel geboden.

Lees meer... >

Er lopen veel verschillende onderzoeken onder mensen met hiv. Onderzoek naar hoe het virus zich gedraagt, naar nieuwe medicatie, naar genezing, naar mentale gezondheid, naar stigma, enzovoorts. Je zult waarschijnlijk regelmatig worden benaderd om mee te doen aan onderzoek. Wat zijn redenen om wel of niet mee te doen aan onderzoek?

Lees meer... >

Er waren in 2018 in Nederland ongeveer 200 kinderen (0-18 jaar) met hiv bekend. Van de kinderen die in onze hiv-behandelcentra bekend zijn, was ongeveer twee derde jonger dan 12, en ongeveer één derde was tussen 12 en 18 jaar oud. De meeste kinderen met hiv in Nederland zijn geadopteerd.

Lees meer... >

Tijdens de behandeling door een zorgprofessional is er iets misgegaan. Je vraagt je af of het wel klopt wat er is gebeurd. Je bent boos, teleurgesteld of ronduit ontevreden. Je hebt het recht om je  klacht op tafel te leggen.

Lees meer... >

Iedereen heeft recht op medische zorg, ook als je even (tijdelijk) onverzekerd bent. Toch kunnen er bij (zorg)professionals of financiële administraties vragen zijn over het verstrekken van hiv-zorg aan mensen zonder zorgverzekering. Hiv-zorg moet gewoon verstrekt worden.

Lees meer... >