medisch - bijwerkingen

Elk medicijn kan bijwerkingen geven, dus hiv-remmers ook. In de bijsluiters van de hiv-remmers staan zoveel bijwerkingen opgenoemd, dat je er bijna depressief van zou worden. Bedenk dat er bijwerkingen zijn waar veel personen last van hebben en er bijwerkingen zijn waar weinig mensen last van hebben.

Combinatietherapie kan bijwerkingen geven. Eén van die bijwerkingen is lipodystrofie, een verandering van de verdeling van het vet over het lichaam. Dat gaat vaak gecombineerd met verhoging van vetten in het bloed.

Dit artikel gaat over ernstige bijwerkingen van sommige (dus niet alle) nucleoside analogen. Deze bijwerkingen komen eigenlijk alleen voor bij nucleoside analogen die tegen woordig in onbruik zijn geraakt: d4T, ddI en AZT.

Combinatietherapie met proteaseremmers verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Verhoogd cholesterol kan bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Vergroot het gebruik van proteaseremmers dan ook de kans op een hartinfarct?

Zeer veel hiv-positieven hebben in meer of mindere mate last van vermoeidheid. Dat geldt niet alleen voor hiv-positieven met een sterk verzwakte afweer en een hoge viral load, maar ook voor hiv-positieven met een goede afweer en een ondetecteerbare viral load. Het is een onderschat probleem.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen