medisch - het virus en de afweer

De afkorting hiv staat voor humaan immunodeficiëncy virus. Hiv is een virus dat je afweer tegen ziekteverwekkers, het immuunsysteem, verzwakt. Je afweer is dan niet meer in staat om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden. Je kunt dan infecties krijgen, die de afweer van mensen die niet hiv-positief zijn zonder problemen kan bestrijden. Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt.

Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiëntie betekent dat de afweer, het immuunsysteem, wordt aangetast. Hiv is dus een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Je afweer is dan niet meer in staat om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden. Je kunt dan infecties krijgen, die door de afweer van mensen die niet hiv-positief zijn zonder problemen kunnen worden bestreden.
Hiv-infectie is een ernstige, maar goedbehandelbare aandoening.

Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je krijgt pas de diagnose 'aids' als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie, die door een gezonde afweer normaal gesproken wordt bestreden. Dit soort infecties worden opportunistische infecties genoemd, omdat ze de gelegenheid benutten om toe te slaan.

Bepaalde bloedonderzoeken zijn van belang bij het maken van de keuze om met combinatietherapie te starten. Deze bloedonderzoeken zijn ook belangrijk als je bent begonnen met combinatietherapie. Ze laten zien of de behandeling aanslaat. Het gaat om het aantal CD4-cellen en de viral load (de hoeveelheid hiv in het bloed).

De hiv-test onderzoekt of je wel of geen antistoffen in je bloed hebt tegen hiv. Als die antistoffen worden gevonden, betekent dat dat je bent geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Antistoffen zijn stoffen die door de menselijke afweer (het immuunsysteem) worden aangemaakt om het hiv te bestrijden.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen