medisch - behandeling

De behandeling van hiv, de combinatietherapie, bestaat uit het meestal één- of tweemaal daags op vaste tijdstippen slikken van meerdere pillen. Deze behandeling werkt bij veel hiv-positieven heel goed. Het effect verschilt echter van persoon tot persoon: Velen slikken jarenlang moeiteloos en zonder bijwerkingen hun pillen. Anderen krijgen op kortere of langere termijn te maken met bijwerkingen of resistentie.

Middelen tegen hiv worden hiv-remmers, of antiretrovirale middelen genoemd. Iemand die hiv-remmers gebruikt, slikt doorgaans drie verschillende hiv-remmers naast elkaar. Daarom wordt deze behandeling ook wel combinatietherapie of cocktail genoemd. Het doel van combinatietherapie is om de aanmaak van het virus te remmen, waardoor de afweer niet langer wordt aangetast en zich juist weer kan herstellen. Als je hiv-positief bent, sta je op een gegeven moment voor de keuze of je wél met combinatietherapie zal beginnen of (nog) niet.

Er worden tegenwoordig vaak andere combinaties gebruikt dan een jaar of 10 geleden. Dat komt natuurlijk doordat er nieuwe middelen bijgekomen zijn en omdat er meer bekend is geworden over wat goede combinaties zijn en wat niet.

Bij de meeste mensen die met combinatietherapie beginnen daalt de viral load binnen enkele weken of maanden (in ieder geval binnen een half jaar) onder de detectiegrens.

Af en toe krijgt de Hiv Vereniging klachten dat de apotheek voor langere tijd een bepaalde hiv-remmer niet kan leveren.

Het griepseizoen is weer begonnen en veel mensen hebben een uitnodiging van de huisarts gekregen zich tegen het griepvirus te laten vaccineren. Maar is een inenting wel bij iedereen nodig, en is het wel zinnig om het te doen? En wat doet een vaccinatie eigenlijk? Deze vragen zullen in onderstaand artikel behandeld worden.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen