leven met hiv - je weet het pas

voorkant positiefleven 500

Dé voorlichtingsgids voor mensen die net de diagnose hiv hebben gekregen. Als je net te horen hebt gekregen dat je hiv hebt, kan dat heel aangrijpend zijn. Positief leven combineert praktische informatie met persoonlijke verhalen

Hiv voor beginners
Positief leven is een ‘hiv voor beginners ’-gids: de gids bevat basisinformatie in begrijpelijke taal over alles wat er op je af komt als je te horen hebt gekregen dat je hiv hebt.
 plek.jpg
De gids bevat tal van verwijzingen naar websites en brochures waarin men meer kan lezen over specifieke hiv-gerelateerde onderwerpen. Naast interviews en quotes van twaalf zeer uiteenlopende mensen met hiv.  contact.jpg
Vertellen of niet?!  Als je het eenmaal hebt verteld, kun je dat niet meer terugdraaien. In Positief leven staan alle mogelijke argumenten om het te vertellen én de argumenten om het voor je te houden duidelijk op een rijtje.  vertellen.jpg
Na het lezen ben je wel goed op de hoogte van de relevante kennis over de behandeling van hiv. Als je hiv hebt, hoef je niet alle namen van hiv-medicijnen te weten, maar het is wel van belang dat je bijvoorbeeld weet dat je je mogelijkheden voor de toekomst niet beperkt als je overstapt op andere hiv-medicijnen.  behandeling.jpg

Bestellen
Mensen met hiv kunnen Positief leven gratis krijgen in het ziekenhuis waar zij behandeld worden voor hiv. Bestelwijze voor één exemplaar: via het Servicepunt, tel: 020-6892577 - op ma - di - do van 14.00 - 22.00 uur.
Bestelwijze bij meerdere exemplaren: met behulp van het bestelformulier (downloaden pdf-document).
Download de brochure (groot bestand).
Blader online door de brochure.

 geloof.jpg

hiv plek geven 500

Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt soms verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent. Misschien heb je serieus met hiv rekening gehouden. Het kan zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van je zwangerschap heen komt. Veel mensen vinden het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar houden er uiteindelijk ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven.

Verwerken
Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, is het normaal dat allerlei gedachten en gevoelens door je heen gaan. Veel mensen maken een soort rouwproces mee van vier fasen, die vaak door elkaar heen lopen. De een pakt vrijwel meteen de draad van het leven weer op; bij de ander duurt dat maanden of jaren. Die vier fasen zijn: 

acceptatie

Het accepteren van de realiteit
Het kan zijn dat het in het begin nog niet echt tot je doordringt. Je gelooft het gewoon niet. Je schuift het van je af. Het kan langer duren om hiv te accepteren als je er helemaal niet op had gerekend, als je de uitslag botweg telefonisch te horen krijgt of als je zelf niet eens wist dat je op hiv werd getest. Dat komt (tegen de richtlijnen in) wel eens voor bij een zwangerschap of ziekenhuisopname.

“Ik  heb  een  tijd  een  knipperlichtrelatie  gehad; het  ging nogal moeizaam. Toen het een keer twee maanden uit was, heeft hij wat met andere vrouwen gehad. Toen het weer aan was, belde een van die vrouwen hem om te vertellen dat ze hiv had. Mijn vriend bleek het ook te hebben. Ik dacht: ik ben nooit ziek, dus mij overkomt dit niet. Ik heb me toch maar bij de huisarts laten testen. Op het moment dat ik zou bellen voor de uitslag, stond hij bij mij thuis voor de deur. Ik zat met tranen in mijn ogen en ik wist niet wat ik er mee aan moest. Ik was boos op mijn lichaam en ook op die vriendin van mijn vriend. Maar het is niet haar schuld  natuurlijk.  Ik  dacht:  waarom  overkomt  mij  dit? Wat heb ik misdaan? Had ik maar besloten om het uit te maken, dan had ik geen hiv gehad.

Praten over hiv?!
Veel mensen doet het goed om erover te praten met iemand die vertrouwd is met hiv. Je kunt er bijvoorbeeld over praten met:

bekende

een vriend...
…die goed kan luisteren, die ook hiv heeft of die andere mensen met hiv kent.

Iedereen kan hiv oplopen
Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn hetero en zes op de tien zijn homo of biseksueel. Circa een op de vijf hiv-positieven is vrouw. Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk van buitenlandse afkomst.

Vrouwen met hiv
In Nederland leven duizenden vrouwen met hiv. De aandoening is voor mannen en vrouwen hetzelfde, maar bij vrouwen kunnen ook gynaecologische klachten een rol spelen. Daarnaast is er natuurlijk nog zwangerschap. Onder doktersbegeleiding kun je als hiv-positieve vrouw een gezonde baby krijgen. Vrouwen krijgen vaak andere reacties op hun hiv dan mannen en veel vrouwen gaan zelf ook anders om met hiv. Veel vrouwen leven in een isolement en cijferen zichzelf nogal eens weg.

Hoe je hiv allemaal niet kunt overdragen.
Waar je allemaal niet op hoeft te letten.

Het is volstrekt onmogelijk om hiv over te dragen in het zwembad, door kopjes te delen of door te tongzoenen. In de dagelijkse omgang hoef je helemaal nergens rekening mee te houden. Om hiv over te dragen, moet er een bepaalde hoeveelheid virus aanwezig zijn. Je kunt hiv niet overdragen via speeksel, zweet, snot en tranen, want daar zit veel te weinig virus in. Je hoeft thuis, op school, op je werk of waar dan ook dus geen speciale maatregelen te nemen.

Testen?
Het is dus ook nergens voor nodig dat mensen in jouw omgeving zich op hiv laten testen. Dat is alleen nodig als ze onbeschermd seksueel contact met jou (of met wie dan ook) hebben gehad. Je kunt hiv alleen overdragen via onbeschermde seksuele contacten, door injectienaalden te delen en van moeder op kind.
Zodra je start met medicatie en de hoeveelheid virus in je bloed niet aantoonbaar is, kun je hiv niet meer overdragen. Ook niet als je seks zonder condoom hebt.

Snel ziek worden en binnen een paar jaar doodgaan? Vergeet het maar! Ook het risico dat je nu nog last krijgt van vetverplaatsing (ingevallen wangen en zo) is heel klein. Er leven in Nederland naar schatting bijna 20.000 mensen met hiv en je kunt dat vrijwel nooit aan iemand zien. 

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen