leven met hiv - je weet het pas

voorkant positiefleven 500

Dé voorlichtingsgids voor mensen die net de diagnose hiv hebben gekregen. Als je net te horen hebt gekregen dat je hiv hebt, kan dat heel aangrijpend zijn. Positief leven combineert praktische informatie met persoonlijke verhalen

Hiv voor beginners
Positief leven is een ‘hiv voor beginners ’-gids: de gids bevat basisinformatie in begrijpelijke taal over alles wat er op je af komt als je te horen hebt gekregen dat je hiv hebt.
 plek.jpg
 De gids bevat tal van verwijzingen naar websites en brochures waarin men meer kan lezen over specifieke hiv-gerelateerde onderwerpen. Naast interviews en quotes van twaalf zeer uiteenlopende mensen met hiv.  contact.jpg
Vertellen of niet?!  Als je het eenmaal hebt verteld, kun je dat niet meer terugdraaien. In Positief leven staan alle mogelijke argumenten om het te vertellen én de argumenten om het voor je te houden duidelijk op een rijtje.  vertellen.jpg
Na het lezen ben je wel goed op de hoogte van de relevante kennis over de behandeling van hiv. Als je hiv hebt, hoef je niet alle namen van hiv-medicijnen te weten, maar het is wel van belang dat je bijvoorbeeld weet dat je je mogelijkheden voor de toekomst niet beperkt als je overstapt op andere hiv-medicijnen.  behandeling.jpg

Bestellen
Mensen met hiv kunnen Positief leven gratis krijgen in het ziekenhuis waar zij behandeld worden voor hiv. Bestelwijze voor één exemplaar: via het Servicepunt, tel: 020-6892577 - op ma - di - do van 14.00 - 22.00 uur.
Bestelwijze bij meerdere exemplaren: met behulp van het bestelformulier (downloaden pdf-document).
Download de brochure (groot bestand).
Blader online door de brochure.

 geloof.jpg

hiv plek geven 500

Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent. Het maakt natuurlijk ook uit of je serieus met hiv rekening hebt gehouden. Het kan zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van je zwangerschap heen komt. Veel mensen vinden het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar houden er uiteindelijk ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven bijvoorbeeld.

Hoe je hiv allemaal niet kunt overdragen.
Waar je allemaal niet op hoeft te letten.

Het is volstrekt onmogelijk om hiv over te dragen in het zwembad, door kopjes te delen of door te tongzoenen. In de dagelijkse omgang hoef je helemaal nergens rekening mee te houden. Om hiv over te dragen, moet er een bepaalde hoeveelheid virus aanwezig zijn. Je kunt hiv niet overdragen via speeksel, zweet, snot en tranen, want daar zit veel te weinig virus in. Je hoeft thuis, op school, op je werk of waar dan ook dus geen speciale maatregelen te nemen.

Testen?
Het is dus ook nergens voor nodig dat mensen in jouw omgeving zich op hiv laten testen. Dat is alleen nodig als ze onbeschermd seksueel contact met jou (of met wie dan ook) hebben gehad. Je kunt hiv alleen overdragen via onbeschermde seksuele contacten, door injectienaalden te delen en van moeder op kind.
Zodra je start met medicatie en de hoeveelheid virus in je bloed niet aantoonbaar is, kun je hiv niet meer overdragen. Ook niet als je seks zonder condoom hebt.

Sommigen hebben vanwege hiv hun levensstijl aangepast of doen extra dingen voor hun gezondheid. Veel mensen met hiv voelen zich hier goed bij. Een gezonde levensstijl is natuurlijk altijd goed, maar het is niet aangetoond dat zo’n gezonde levensstijl van extra waarde is als je hiv hebt. Een belangrijke uitzondering: stoppen met roken! Dat is altijd een aanrader, maar het lijkt erop dat als je hiv hebt, stoppen met roken nóg meer winst oplevert.

Snel ziek worden en binnen een paar jaar doodgaan? Vergeet het maar! Ook het risico dat je nu nog last krijgt van vetverplaatsing (ingevallen wangen en zo) is heel klein. Er leven in Nederland naar schatting bijna 20.000 mensen met hiv en je kunt dat vrijwel nooit aan iemand zien. 

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha  

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen