hiv in beeld - boeken

hiv_psychische_klachten.pngPsychische klachten bij hiv komen vaak voor. Ongeveer 50% van de hiv-geïnfecteerden heeft een of meer psychische symptomen. De invloed van psychische klachten op patiënten met hiv is groot. Het Handboek hiv en psychische klachten, waaraan bijna 40 auteurs uit Nederland meewerkten, is het eerste Nederlandstalige boek dat specifiek gaat over hiv en psychische klachten.

Naast medische informatie worden de belangrijkste psychische problemen bij hiv besproken, en er is aandacht voor speciale doelgroepen met hiv als (zwangere) vrouwen, homoseksuele mannen en immigranten uit het Caribisch gebied en Afrika. Het boek is geschreven voor alle professionals die met hiv-positieve patiënten werken als hiv-consulenten, infectiologen, huisartsen, ggz-medewerkers, medewerkers van GGD’s, SOA-poliklinieken, Hiv-vereniging en Schorer.

Meer informatie & bestelmogelijkheden: http://www.tijdstroom.nl/

leven_met__hiv_cover.pngPsychologische zelfhulprogramma’s blijken effectief bij psychosociale problemen. Onderzoek toont aan dat dit ook geldt voor mensen met hiv. De tekst van Leven met hiv is ontwikkeld door de Universiteit van Leiden en is ook gebruikt in het onderzoek wat de Universiteit uitvoerde naar het effect van het boekje. Mensen met hiv die het zelfhulpboekje hadden doorgewerkt, hadden kort na de beëindiging minder depressieve klachten. Door dit goede resultaat werd Hiv Vereniging Nederland (HVN) geïnteresseerd om de tekst als zelfhulpboekje uit te geven, wat met de sponsoring van Tibotec mogelijk werd. Voor meer informatie zie het artikel uit Hivnieuws 125.

Om het boekje zelfstandig door te kunnen werken is een duidelijke motivatie van de persoon met hiv vereist. Het is niet zinvol het boekje te overhandigen aan personen die daar geen interesse in tonen. Aan de andere kant lijkt het boekje ook niet werkzaam te zijn voor personen met grote psychosociale problemen, doorverwijzing naar de 2e lijns gezondheidszorg is dan aan te bevelen.

Momenteel probeert de Universiteit van Leiden subsidie te krijgen zodat de interventie ook digitaal aangeboden kan worden, aangevuld met online coaching. HVN is enthousiast over deze vervolgstap en ziet dit als een mogelijkheid om met nieuwe methodiek betere en persoonlijke (digitale) ondersteuning te geven aan mensen met hiv.

Het boek is te bestellen via het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland: ma, di, do, vrij van 14.00 - 22.00 uur via 020- 689 25 77 of per e-mail: .

oud_worden.pngHet Aids Fonds heeft het boek ‘Oud worden met hiv’ uitgebracht. Door effectieve combinatietherapie hebben hiv-positieven een bijna normale levensverwachting. Dat betekent dat het aantal oudere hiv-positieven de komende jaren sterk zal toenemen. Dat goede nieuws kan ook een aantal problemen opleveren waarvan we de exacte omvang nog niet kennen.

Het lijkt erop dat het verouderingsproces bij hiv-positieven ondanks combinatietherapie sneller gaat dan bij hiv-negatieven. Veel hiv-positieven krijgen eerder last van ouderdomskwalen. In het boek wordt deze problematiek in 17 hoofdstukken van alle kanten belicht. Het boek is gelardeerd met interviews met hiv-positieven. Aan het eind van het boek staan samenvattende conclusies en een beleids- en onderzoeksagenda. Omdat nog veel onbekend is, is onderzoek gewenst, maar er ontstaat nu al een nieuwe zorgvraag en er zijn knelpunten.

Het boek is te bestellen bij het Aids Fonds (tegen portokosten) en gratis via het Servicepunt van de Hiv Vereniging, op ma, di, do en vrij van 14.00 - 22.00 uur via 020 - 689 25 77 of per e-mail: .

Download here the English version - Aging with HIV/AIDS in the Netherlands  (pdf). 

hiv_migranten.jpgIn het boek 'leven met hiv in Nederland' staan indringende verhalen over het leven van vijftien migranten met hiv na hun komst in Nederland. Hiv komt onder etnische minderheden relatief meer voor dan onder de rest van de Nederlandse bevolking. Dat is bekend. Maar minder goed weten we hoe zij in hun dagelijkse leven met hiv omgaan. Niet alleen de medische aspecten van hiv komen aan bod maar ook de sociaal-economische en juridische factoren die van invloed zijn op hun leven.
Lees hier meer

 In het boek wordt - vijfentwintig jaar nadat in Nederland het eerste slachtoffer aan aids overleed - teruggeblikt op wat die vijfentwintig jaar hiv en aids in de homo-scene heeft bewerk-stelligd. Openhartige en ontroerende interviews met homomannen met hiv worden in het boek afgewisseld met kritische inhoudelijke artikelen, en met interviews met hulpverleners. In het boek wordt van diverse kanten gewaarschuwd voor stigmatisering van homomannen met hiv, en gepleit voor meer aandacht voor de psychosociale gevolgen van hiv en aids in de homo-gemeenschap.

Lees hier verder.

hopjesvla Dit is het verhaal van Anita Greter. Twaalf jaar geleden kreeg ze te horen dat ze besmet was met het aidsvirus. En twaalf jaar lang hield ze haar mond daarover. In dit boek vertelt ze voor het eerst alles. Over de man die haar besmette en hoe ze daar achter kwam. Hoe ze elke dag moest vechten tegen de misselijkheid door de aidsremmers, hoe dun en ziek ze daar van werd.
Ze vertelt over jaren van leugens, geheimen en smoesjes tegen haar omgeving. Maar vooral ook over haar drive te blijven leven en zich niet klein te laten krijgen. Anita vertelt geen zielig verhaal, integendeel. Er valt zelfs genoeg te lachen, ze is wel hartverscheurend eerlijk. En dat werd tijd, na twaalf jaar.

 Hoe geef ik mijn leven zin, iedere dag weer?
Welke spirituele vormen en rituelen geven diepte aan mijn bestaan?

Deze vragen vormen de leidraad van 'Ik leef posithiv'.

De 24 interviews laten de enorme diversiteit en rijkdom aan oplossingen zien, die mensen voor zichzelf creëren. Het boek is bedoeld als oriëntatiehulp en uitdaging: Zou dit ook iets voor mij zijn?

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen