seksueel - hiv en seks

Geen zin in seks
Als je net weet dat je hiv hebt, kan je seksleven goed op z’n kop komen te staan. De een wil wel meteen seks, maar bij velen staat hun hoofd een tijd helemaal niet naar seks. Neemnet weet de tijd om het te verwerken. Het is helemaal niet gek om geen zin in seks te hebben. Dat is een normale reactie op een abnormale situatie. Het kan je goed doen om wel intimiteit op te zoeken. Dat kan je steun geven.


Veel te bieden
Bij veruit de meesten wordt seksualiteit na verloop van tijd weer gewoon. Ook als je hiv hebt, heb je veel te bieden. Welke stappen durf je te zetten? Hoe ga je dat doen? Ga uit van je eigen kracht. Het komt ook voor dat iemand het als opluchting ervaart, bijvoorbeeld omdat je niet langer in onzekerheid hoeft te leven en weet wat er aan de hand is. Ook al zat je niet op hiv te wachten, misschien biedt het je toch ook mogelijkheden.

Hiv hoeft genieten van seks niet in de weg te staan. Seksuologen hebben een nogal plastische beschrijving van hoe genieten van seks in z’n werk gaat. Het begint vaak met zin hebben in seks. Je verlangt naar seks en wordt opgewonden. Het is overigens ook normaal om pas zin te krijgen als je seksueel gestimuleerd wordt. Je krijgt een vochtige en goed doorbloede vagina of een erectie. Als ‘beloning’ kan er een orgasme zijn. En daarna is het tijd om bij te komen.

Als je te horen krijgt dat jij hiv hebt en je partner niet, gaat dat in elke relatie anders. Soms is de partner een fantastische steun, maar het kan ook spanning opleveren. De meeste mensen komen er samen uit. Het komt voor dat een partner eraan moet wennen; het gebeurt ook dat hiv eigenlijk amper een rol speelt. Het komt ook voor dat het seksleven nooit meer hetzelfde wordt en dat hiv de aanleiding is om de relatie te beëindigen. Als je gevoelens met elkaar bespreekt, kun je beter rekening houden met elkaar. Het kan zijn dat je je schuldig voelt of dat je je niet gelijkwaardig voelt. Het kan ingewikkeld zijn als je partner risico heeft gelopen om via jou hiv op te lopen. De een voelt zich extra verantwoordelijk om te voorkomen dat de partner hiv oploopt; de ander vindt dat echt een gedeelde verantwoordelijkheid. Het komt nogal eens voor dat men relatieproblemen toeschrijft aan hiv. Het is de vraag of jullie zonder hiv uiteindelijk niet ook die relatieproblemen hadden gekregen.

Bij homomannen komt een open relatie vaker voor dan bij hetero’s. Bij homo’s is het doorgaans makkelijker bespreekbaar: Wat mag wel? Wat is de grens? Hoe vaak? Hebben we samen nog seks? Ook met een ander erbij? Je kunt ook een relatie zonder seks hebben. Alle smaken zijn mogelijk. En dan is nog de vraag: wat is geen seks hebben? Voor velen is seks gelijk aan neuken. Maar knuffelen is ook een vorm van seksualiteit. Het komt best vaak voor dat partners niet meer met elkaar neuken, maar wel veel intimiteit ervaren met elkaar. Als je een monogame relatie hebt, kan het veel gevolgen hebben als de een veel minder zin heeft in seks dan de ander. In een open relatie kun je zo’n verschil in seksdrive buiten de deur compenseren.

Zo snel mogelijk
Als ik iemand echt leuk vind, wil ik het zo snel mogelijk vertellen. Hoe langer je wacht, hoe meer pijn het doet als iemand het niet accepteert.
Sanna


Over angst heen stappen
Als ik op een internetsite in een chat aangeef dat ik hiv heb, gebeurt het nogal eens dat iemand er niet aan wil beginnen en denkt: ik zoek nog wel even door. Dat is een heel anonieme setting. Maar als je de hele avond samen in een kroeg bent, stapt iemand eerder over z’n angst heen.
Mark

Er zijn mensen met hiv die het liefst een (seks)partner hebben die ook hiv heeft. Als je hiv hebt en het liefst een partner wilt die ook hiv heeft, heet dat serosorteren. Als redenen omstatus partner te serosorteren noemen mensen met hiv nogal eens: dat men zich dan gelijkwaardig voelt, dat hiv dan geen spanning oplevert en dat men zich niet druk hoeft te maken over het risico om de ander te infecteren. Er zijn ook mensen die het liefst een partner zonder hiv hebben. Men zegt dan bijvoorbeeld dat ‘één zieke in de relatie wel genoeg is’. Het komt ook voor dat het iemand niet uit maakt, bijvoorbeeld omdat men de keuze niet wil beperken tot mensen met hiv.

Lees bij 'seks met andere hiv-positieven' meer informatie over serosorteren.

omgaan risicoAls je seksueel contact hebt, loop je de kans om hiv of een andere soa over te dragen of op te lopen. Veel mensen met hiv vinden het belangrijk om hun virus niet over te dragen en om geen andere soa op te lopen of over te dragen. Je kunt maatregelen nemen om die kans zo klein mogelijk te houden. Als je veiliger vrijt, lopen jij en je sekspartner heel weinig risico. In Nederland wordt vaak gesproken over ‘veilig vrijen’, maar in het Engels meestal over ‘safer sex’. Deze term geeft terecht aan dat het risico bij veilig vrijen kleiner is, maar niet nul.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen