leven met hiv - medische zorg

Je kunt gezond oud worden met hiv. Die kans is zelfs heel groot. Meer dan de helft van de mensen die hiv-positief (ook wel seropositief genoemd) zijn, geven hun gezondheid het rapportcijfer acht, negen of tien. Minder dan een op de tien geeft zijn gezondheid een onvoldoende. Het is wel heel belangrijk dat je op een gegeven moment hiv-remmers gaat gebruiken en dat je die dan elke dag op tijd inneemt: een of twee keer per dag een tot zes pillen.

Je komt voor je hiv onder medische controle in een hiv-behandelcentrum. Dit is een ziekenhuis met een afdeling die is gespecialiseerd in hiv. Inbehandeling_150 achttien steden in Nederland is een hiv-behandelcentrum aanwezig. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kun je kiezen uit meerdere ziekenhuizen. Je hebt de vrijheid om zelf een ziekenhuis en een arts te kiezen. Veel mensen kiezen voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Je kunt ook laten meespelen of je voorkeur uitgaat naar een gewoon ziekenhuis (vaak wat kleiner) of naar een academisch ziekenhuis, dat aan een universiteit is verbonden. Een academisch ziekenhuis is vaak wat groter en er worden vaker onderzoeken gedaan met nieuwe medicijnen. Voor veel mensen is het iedere keer weer spannend om naar het ziekenhuis te gaan en de uitslagen van het bloedonderzoek te horen. Bij veel mensen wordt die spanning na een tijd minder. De spanning neemt vooral nogal eens af als men eenmaal is gestart met hiv-remmers en als blijkt dat de bijwerkingen meevallen en dat het virus goed wordt onderdrukt.

Je kunt gezond oud worden met hiv. Die kans is zelfs heel groot. Er is nog lang niet alles over bekend, maar het lijkt erop dat naarmate je met hiv ouder wordt, je een iets grotere kans hebt om bepaalde ziektes te krijgen. En het lijkt erop dat je met hiv op iets jongere leeftijd ouderdomsziekten kunt krijgen.

Er leven in Nederland naar schatting tegen de 20.000 mensen met hiv. De laatste jaren overlijden in Nederland jaarlijks ongeveer zestig mensen aan de gevolgen van hiv en aids. Er zijn ouderen die al jarenlang leven met hiv en er zijn ook mensen die op late leeftijd met hiv geïnfecteerd raken.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen