seksueel - specialisten over seksualiteit

Ik gun iedereen een goed en plezierig seksleven. Als seksuoloog kijk ik naar de ruis die daarbij in de weg zit: Wat is die ruis? Hoe kan de ruis verminderen? Mijn motto is: ga voor leuke seks! Je bepaalt natuurlijk zelf wat jij leuk vindt. Seks waar je achteraf met een goed gevoel op terugkijkt. Dat je niet met een schuldgevoel blijft zitten, omdat jij en je sekspartner bepaalde risico’s hebben gelopen. Of dat je er een leeg gevoel aan overhoudt, omdat je seksverslaafd bent en niet geniet van de seks.

Motivatie
Bij goede seks stroomt energie als een cirkel rond: vanuit je hoofd, vanuit je hart en vanuit je kruis. Je kunt elkaar tot grote hoogten brengen. Zorg goed voor jezelf als het gaat om seks. Dat begint met: Ben je je bewust van je motivatie om seks te hebben? Wat zoek je in seks? Het is allemaal okay: Ben je geil en gebruik je de ander als masturbatieapparaat? Ben je gespannen en zoek je ontlading? Wil je met elkaar een krachtige seksuele energie ervaren? Het komt ook voor dat iemand seks heeft om bevestiging te krijgen: je hoort erbij, je telt nog mee, je bent aantrekkelijk. Of om eenzaamheid te verdrijven. Of om boosheid of frustratie af te reageren.

Er zijn veel redenen waarom ik het leuk vind om hiv-behandelaar te zijn. Mensen met hiv zijn vaak kleurrijke mensen. De kans om hiv op te lopen hangt voor een deel samen met je levensstijl: daardoor zijn er bovengemiddeld veel levensgenieters met hiv geïnfecteerd. Als je de hele dag achter de geraniums zit, loop je nu eenmaal geen hiv op.

Hiv en seksualiteit
Hiv is enorm verweven met seksualiteit. Seks kan heel leuk zijn en je leven verrijken. Dat geldt voor de patiënt, maar ook voor de dokter! Maar seks kan ook voor veel ellende zorgen. Helaas hebben veel mensen met hiv vervelende, traumatiserende ervaringen met seksualiteit. Ook het niet durven uitkomen voor je homoseksualiteit kan tot trauma’s leiden.

Als sekscoach praat ik op een volwassen manier met een cliënt over seks, zonder iemand te beoordelen en zonder gegiechel. Sommige cliënten hebben een seksueel probleem, maar er zijn er ook die gewoon iets nieuws willen leren. Ik vergelijk het wel eens met koken. Je kunt koken zoals je moeder, maar je kunt ook wat leren van de Italiaanse of Indiase keuken. Ik kan je seksuele inspiratie uit andere culturen bieden.

Veel mensen zitten in hun hoofd
Veel mensen zitten heel erg in hun hoofd en luisteren niet goed naar hun gevoel. In de media en reclame gaat het dikwijls over fantasie, over ontsnappingen. Zo wordt een ideaalbeeld gecreëerd, bijvoorbeeld bij reclame voor parfum en kleding. Maar seksualiteit gaat om je eigen gevoel! Seks kan je helemaal terugbrengen naar dat gevoel, naar je eigen lichaam. Seksuele problemen ontstaan nogal eens omdat de seks niet voldoet aan het plaatje dat iemand in zijn of haar hoofd heeft. De seks voldoet niet aan de fantasie die men heeft, men voelt zich bij de seks niet de persoon die men zou willen zijn. Bijvoorbeeld: veel zestigers kunnen heel goed een orgasme beleven, maar zijn niet tevreden omdat ze niet zo veel zaad of niet zo’n goeie erectie hebben.

Ik vind het leuk om te ontdekken hoe iemand in elkaar zit: Waarom doet iemand iets? Hoe beleeft iemand dat? Wat denkt iemand? Zijn dat realistische gedachten? Ik vind het heel gaaf om mee te mogen kijken naar wat er aan de hand is. Het is mooi om heel dicht bij iemand te komen. Iemand komt met een probleem; ik heb technieken geleerd die ervoor kunnen zorgen dat iemand dat probleem niet meer ervaart; ik stimuleer mensen om anders te denken of te doen. En ik heb de tijd om in gesprek te gaan met een cliënt. Veel mensen komen elke twee weken drie kwartier op consult. Zo veel tijd kan een hiv-consulent vaak niet uittrekken. Meestal lukt het om het probleem op te lossen of is het een stuk verlicht. En heel soms lukt het niet en daar baal ik dan van.

Van blokkade af helpen
Ik probeer niet te sturen. Natuurlijk wil ik iemand afhelpen van zijn of haar blokkades, maar wel in een richting die iemand zelf wil; als het voor mijn cliënt okay is, dan is het voor mij ook okay. Een blokkade kan zijn dat je vast bent komen te zitten in een bepaalde manier van denken of doen, of in een gevoel: je schaamt je, je voelt je schuldig of je voelt je boos bijvoorbeeld. Dat maakt dat je niet lekker in je vel zit.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen