seksueel - seksuele problemen

Als er iets aan de hand is met je seksuele beleving of gedrag, ben jij de enige die kan bepalen of dat een probleem is. Als jij er geen last van hebt, is het geen probleem. Bij veelseks problemen seksuele problemen spelen lichamelijke en psychische factoren een rol. Bijvoorbeeld: door lichamelijke pijn neemt je zin in seks af. Ook je relatie kan er natuurlijk mee te maken hebben. Het is vaak lastig om oorzaak en gevolg uit elkaar te houden, zeker als problemen al langer bestaan. En het ene seksuele probleem kan een ander seksueel probleem veroorzaken. Zo kan een droge vagina of een erectieprobleem maken dat je minder zin hebt in seks.

 

Best een goed seksleven
De meeste mensen met hiv hebben na verloop van tijd best een goed seksleven. Er zijn mensen die door hun hiv helemaal geen verandering ervaren in hun seksualiteit. Maar veel mensen worden op dat gebied wat geremder. Geregeld vindt iemand het moeilijk om een date te hebben of om een relatie aan te gaan. Men ziet ertegen op om het te moeten vertellen of men is bang om het virus over te dragen. Daardoor komt het voor dat iemand zichzelf helemaal droog zet, terwijl men wél behoefte heeft aan seksualiteit en intimiteit. Dat is vaak een hele worsteling. Dat getob kan leiden tot seksuele problemen: erectieproblemen, een droge vagina, zich minder makkelijk geven tijdens het vrijen en pijn bij het vrijen.
Loek Elsenburg, verpleegkundig hiv-specialist

Hieronder lees je negen vragen die je kunnen helpen om op een rijtje te zetten wat er aan de hand is als je een seksueel probleem ervaart.

Minder of geen zin in seks
Minder seksueel verlangen oftewel geen zin in seks komt veel voor; bij mensen met én zonder hiv. Alleen jij kunt zeggen of je ‘minder zin hebben’ als een probleem ervaart. Als iemand veel minder zin heeft dan normaal, dan kan dat bijvoorbeeld komen door depressiviteit. Depressiviteit gaat vaak samen met chronische vermoeidheid en minder zin in seks. Soms staat die geringe seksdrive op zichzelf. Het komt weinig voor, maar heel soms is de oorzaak dat iemand te weinig testosteron heeft. Als dat zo is, dan heeft het zin om testosteron te geven in de vorm van capsules, gel of injecties. Dan zie je soms dat mensen veel energieker worden en dat ook de seksdrive weer terugkomt.

In dit artikel staan vragen die je jezelf kunt stellen als je minder of geen zin in seks hebt. Verderop in deze rubriek staat informatie over zorgverleners die je kunnen helpen bij een seksueel probleem.

Orgasmeproblemen
Er is nog veel onbekend over het orgasme. Wat we wel weten, is dat het de beloning van je hersenen is voor seks. Een orgasme wordt zeer verschillend beleefd, maar het is een piekervaring van intens genot. Je bent als het ware in een ander bewustzijn. Je krijgt een gevoel van ontlading en je bekkenbodem, anus en bij vrouwen ook de baarmoeder trekken samen. Je hebt een orgasmeprobleem als je na normale seksuele stimulatie niet, moeilijk of juist vroeg klaarkomt en dat als een probleem ervaart.


Ongeveer één op de drie vrouwen komt geregeld klaar tijdens seks met een partner. Er zijn vrouwen die wel klaarkomen bij masturbatie, maar niet tijdens seks. De ene vrouw vindt dat een probleem, de andere niet. Een vroegtijdige zaadlozing is klaarkomen binnen één minuut na penetratie, zonder dat iemand de zaadlozing kan beheersen en waarbij iemand dat als probleem ervaart.

Als je ergens mee zit, is het aan te raden om daar iets aan te doen. In je eentje nadenken helpt je vaak niet vooruit. Je kunt erover praten met mensen om je heen die je vertrouwt.zorgverlening Er zijn ook zorgverleners die je kunnen helpen als je een seksueel probleem hebt. Of het nou met je hiv te maken heeft of niet: je kunt erover spreken met je huisarts, met je hiv-consulent of met je hiv-behandelaar. Het kan zijn dat zij zelf ondersteuning kunnen bieden; het kan ook zijn dat ze je doorverwijzen naar een seksuoloog of psycholoog. Het kan goed zijn om een zorgverlener te hebben die vertrouwd is met hiv. Je kunt je hiv-consulent vragen of deze iemand kan aanraden. Je kunt ook contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging (ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur - 020 - 689 25 77).

Een zorgverlener stelt de diagnose, onderzoekt de eventuele samenhang met een andere lichamelijke of psychische aandoening, geef voorlichting, kan adviseren om bepaalde middelen te gebruiken en kan huiswerkopdrachten geven.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

positiefgeldzaken

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen