hiv in de media 2016

De Hiv Vereniging heeft samen met hello gorgeous en de community bij het Aidsfonds aangedrongen op het stoppen met de campagne ‘het virus dreigt te winnen’. Onze leden, net als de lezers van hello gorgeous, voelden zich niet prettig bij de boodschap van het Aidsfonds. We zijn tevreden met het besluit van het Aidsfonds om deze campagne terug te trekken. Wat ons betreft doen zij daar verstandig aan. Stigmatisering is voor veel hiv-positieven een dagelijkse strijd; deze campagne voelde voor hen als een enorme stap terug.

Na de lancering op 1 december kregen wij veel verontwaardigde berichten. Gedurende het weekend bleven deze berichten binnen komen en op maandag zijn we met hello gorgeous en vertegenwoordigers uit onze achterban om de tafel gegaan om een gezamenlijke reactie te bespreken. Daar waren we erg snel uit, deze campagne is schadelijk en moet zo snel als mogelijk stoppen.

Deze boodschap hebben we aan het Aidsfonds overgebracht en vandaag kregen we het bericht dat de campagne inderdaad per direct stopt.

LTS hiv aidsmonument

Aftellen tot hiv en aids de wereld uit zijn. Een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. Een eerbetoon aan alle dierbaren die aan aids zijn gestorven. Van nu af geven wij dit nieuwe monument over aan de stad Amsterdam en iedereen die erin woont, werkt en verblijft.

U bent van harte uitgenodigd voor de inwijding van het hiv/aidsmonument,
1 december 2016, Wereld Aids Dag

Programma

  • 19.00 uur:  inloop in Openbare Bibliotheek Amsterdam, 6-hoog, Oosterdokskade 143, Amsterdam
  • 19.30 uur: opening expositie hiv/aidsmonument bij IHLIA, in de bibliotheek, door wethouder Eric van der Burg, Zorg en Welzijn
  • 19.45 uur: muziekstuk 'Haima', compositie van Christina della Giustina door 4 musici
  • 20.15 uur: gezamenlijke wandeltocht van OBA naar het nieuwe monument
  • 20.45 uur: inwijding hiv/aidsmonument, De Ruijterkade t/o 113, Amsterdam (tussen Centraal Station en Muziekgebouw aan 't IJ)
  • 21.15 uur: sluiting ceremonie

www.hiv-aidsmonument.nl

Het afnemen van een hiv-test moet net zo gewoon worden als het meten van iemands bloeddruk. Op dit moment wordt bijna de helft van de hiv-diagnoses te laat gesteld, terwijl bij een tijdige succesvolle behandeling het virus niet meer aantoonbaar is in het bloed en niet mer overdraagbaar aan anderen.

Lees het artikel op metronieuws.

rtl late night 100Greg Louganis bij RTL Late Night
Eregast bij Circle of Life zaterdag in Koninklijk Theater Carré is American Legend Greg Louganis. Zijn komst is mede mogelijk gemaakt door de Hiv Vereniging. Greg Louganis is de beste schoonspringer aller tijden. Terwijl hij aids had, won hij in 1988 twee gouden medailles op de Olympische Spelen, maar hij kende ook diepe dalen in zijn leven. Nu is hij mentor van de nieuwe generatie Amerikaanse schoonspringers. Greg gaat onder andere meteen door naar de studio van RTL Late Night voor een live interview door Humberto Tan.
Bekijk de uitzending: RTL Late Night donderdagavond 22.30 uur RTL 4.

circle of life 100Eregast bij Circle of Life
Greg Louganis: American Legend met aids wint twee gouden medailles. Zaterdag 26 november is hij in het middagprogramma te gast tijdens Circle of Life in Carré. De komst van Greg Louganis is mede mogelijk gemaakt door de Hiv Vereniging. Leden van de Hiv Vereniging zijn van harte uitgenodigd voor de Meet & Greet met Greg Louganis in een foyer van Carré tijdens de borrel van 16.00 tot 17.00. Tijdens deze Meet & Greet kun je een foto met Greg maken.

GL Rialto 100Documentaire over leven Greg Louganis
De documentaire over het leven van Greg Louganis is genomineerd voor een Emmy Award. Deze is in Nederland niet online te zien. Er komt, georganiseerd door de Hiv Vereniging, een speciale vertoning in het bijzijn van Greg Louganis op zondag 27 november 18.10 uur in filmhuis Rialto in Amsterdam. Kaartjes kosten online € 10,-.

studio sport 100Greg Louganis bij Studio Sport
Studio Sport zendt zondagavond 27 november in hun belangrijkste uitzending van de week, om 18.10 uur, ook een reportage met interview met Greg Louganis uit. Mooi dat er zo aandacht voor leven met hiv is in dit sportprogramma.
Bekijk het interview: zondagavond 18.10 uur NPO1.

hiv aids monumentHet AIDSmonument in Amsterdam telt af tot aids de wereld uit is. Het zal onthuld worden op 1 december 2016 – Wereld Aids Dag. Een groot bord markeert nu de exacte bouwlocatie op De Ruyterkade.

Het kunstwerk, ontworpen door Jean Michel Othoniel, komt langs het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw. Het meest in het oog springen de grote vuurrode bollen van handgeblazen Murano-glas. Het monument krijgt de vorm van een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen.

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland. Dat het monument er nu komt is te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie onder het publiek. Hoofdsponsors zijn Aids Fonds, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), RELX Group en ViiV Healthcare.

Baken van hoop en steun
Het monument is een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Op dit moment leven er in Nederland zo'n 22.100 mensen met hiv. Iedere week krijgen gemiddeld nog 20 mensen in Nederland de diagnose hiv. Daar komt bij dat van de mensen met hiv in Nederland 25% niet weet dat hij of zij hiv heeft. Het is tegelijkertijd een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. En natuurlijk vooral ook een eerbetoon aan allen die aan aids zijn gestorven. In navolging van New York, San Francisco en Vancouver verdient Amsterdam een aidsmonument, omdat deze stad een tolerant toevluchtsoord werd voor vele mensen met hiv, die zich in hun eigen woonplaats niet langer gewenst of geaccepteerd voelen en omdat deze stad heel actief meewerkt aan het einde van aids.

Fijnzinnig en elegant ontwerp
Het ontwerp is van Jean Michel Othoniel, een internationaal bekende Franse kunstenaar. Vanwege zijn betrokkenheid bij het onderwerp ziet hij af van een honorarium voor dit werk. Het oordeel van de kunstcommissie die de stichting adviseerde: “Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schitterende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel in de kralen van Murano-glas. Het ontwerp past perfect bij de locatie. Dit aidsmonument verrijkt Amsterdam met een kunstwerk van formaat.

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

banner_160_160

 

plus04 160 module
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen