maatschappelijk nieuws 2017

enquete hivuitdekast 300Resultaten survey Hiv uit de Kast 2016

In 2016 voerden hello gorgeous en de Hiv Vereniging voor de tweede keer op rij de Hiv uit de Kast campagne. Deze landelijke campagne maakt (leven met) hiv zichtbaar met behulp van hiv-positieve rolmodellen. Ook wordt er een aantal van de grootste mythes over (mensen met) hiv weerlegd. Onderdeel van de campagne 2016 was een survey, waarmee we meer te weten wilden komen over het effect van de campagne op het algemene publiek.

De enquête is opgesteld in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) en door meer dan 1.500 mensen ingevuld, waaronder veel jongeren.

Mensen met hiv en studenten van de VU namen de survey af onder voorbijgangers bij twintig reclamezuilen in Amsterdam, die twee weken lang met posters van de campagne waren beplakt. Daarnaast kon de vragenlijst ook online ingevuld worden. Tijdens Wereld Aids Dag op 1 december 2016 verscheen een paginagrote advertentie in het gratis dagblad De Metro. Met de krant in de hand zijn er op verschillende stations in het land enquêtes afgenomen.

Belangrijkste uitkomsten:

Bijna iedereen weet wat hiv is
Vrijwel iedereen weet wat hiv is en dat het tegenwoordig te behandelen is. Bijna de helft schat dat het aantal mensen met hiv in ons land meer dan 100.000 is, hoewel het werkelijke aantal bijna 23.000 betreft.

Lacune in kennis over impact hiv-behandeling
Via de survey vroegen wij mensen ook of ze weten dat hiv-positieven die succesvol worden behandeld het virus niet kunnen overdragen. Hiv-medicijnen zorgen er namelijk voor dat mensen met hiv niet alleen gezond blijven, maar ze remmen ook het virus. Hierdoor kan het niet meer doorgegeven worden. Een ruime meerderheid (twee derde) is hiervan nog niet op de hoogte. Er is op dit punt dus nog veel winst te behalen in het informeren van het algemene publiek.

Positiever beeld van hiv
Een op de vijf van de respondenten geeft aan dat ze een positiever beeld hebben van leven met hiv na het zien van de campagne. Driekwart geeft aan te denken dat het beeld van anderen ten positieve is veranderd door de campagne. Bijna iedereen geeft aan dat het nog nodig is om dit soort campagnes te voeren in Nederland.

Vervolgonderzoek
Ruim 400 mensen hebben aangegeven mee te willen doen aan vervolgonderzoek. In samenwerking met de VU zal dit onderzoek in 2017 plaatsvinden.

studie beeld 250Informatiebijeenkomst 20 april 2017
Wil jij graag weer aan het werk?

Ontdek jouw kansen op de arbeidsmarkt

De Hiv Vereniging start een Back2Work training voor mensen in een uitkeringssituatie. Na het uitzetten van een vragenlijst onder onze achterban hebben we inzicht gekregen in welke ondersteuning mensen met hiv nodig hebben om weer aan het werk te gaan.

Dit begeleidingsprogramma van Randstad Participatie biedt jou de mogelijkheid om inzicht te krijgen in jouw talenten, drijfveren, uitdagingen en kansen op de arbeidsmarkt. Na de informatiebijeenkomst kun je intensief aan de slag met thema’s die helpen om gemakkelijker aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt. 

De training biedt jou de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van een online leeromgeving van Randstad. Het aanbod is uitgebreid en gevarieerd: van Excel tot Leidinggeven, van Notuleren tot Gewoon goed Nederlands, en van Solliciteren tot BHV.

Informatiebijeenkomst op donderdag 20 april 2017
Je krijgt uitleg over het trainingsprogramma en de mogelijkheden voor praktische begeleiding.
Centraal staat wat jij nodig hebt voor de arbeidsmarkt en welk trainingsprogramma jou past. Vragen over de gevolgen voor je uitkering en wat je daar moet melden over deze training kun je hier voorleggen.

Tijdstip 
15.00-17.00 uur (drankje na afloop)

Locatie
Hiv Vereniging, Eerste Helmersstraat 17, Amsterdam

Kosten
Geen  

Aanmelden (uiterlijk maandag 17 april)
Meedoen! Meld je aan  o.v.v. Back2Work bij het Servicepunt van de Hiv Verenging via telefoonnummer 020 - 689 25 77 (ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur).

De Hiv Vereniging werkt bij Back2Work samen met Randstad Participatie en ViiV Healthcare.

Download de informatie

Contact

Hiv Vereniging Nederland
Eerste Helmersstraat 17
1054 CX AMSTERDAM
 

>> routebeschrijving

Steun ons!

Word lid en steun de belangenbehartiging
>> lees meer informatie
ideal-logo-2Online doneren kan ook
>> Klik hier

Servicepunt

020 689 25 77

Voor vragen over leven met hiv, onderling contact en de Hiv Vereniging Nederland
Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur
>> lees verder 

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in en ontvang Positive News!

captcha 

banner_160_160

 

module 03plus 160 180
 

positief zorgt 160 banner

Sponsors website

viiv_logo.gif

[ Copyright © 2017 Hiv Vereniging Nederland. ] Disclaimer | Colofon | Privacy | Inloggen