home
persoonlijke verhalen
informatie
forum
chat
agenda
noodhulp
links
woordenlijst
ouder & intermediairs
contact
 
  voor en door jongeren met hiv

 
 
uitleg over hiv
Hiv, aids, T4-cellen, viral load, soa, Ö Allemaal afkortingen en benamingen, maar waarvoor staan ze nu eigenlijk? Soms lijkt het wel Latijn en krijg je het gevoel dat je niets nog echt begrijpt. Je durft het ook niet meer te vragen aan je arts omdat die het al enkele keren uitgelegd heeft. Onder deze rubriek vind je kort en bondig uitleg over hiv, soa, opportunistische infecties, resistentie enz.
naar boven
 
 
wat is hiv?
Hiv is een levensbedreigend virus omdat het door de jaren heen ons natuurlijk afweersysteem, ons immuunsysteem, kapot maakt. Een hiv infectie kan nog niet genezen worden, maar er bestaat wel medicatie die de ontwikkeling ervan vertraagt. Daar waar een hiv infectie vroeger zeer sterk verbonden was met ziekte en dood, is de realiteit vandaag anders. De levensverwachting is door de ontwikkeling van de medicijnen zeer sterk toegenomen. Experts vermoeden dat in het beste geval het virus zeer lang controleerbaar kan blijven, waardoor aids misschien niet zal uitbreken. Daardoor is leven met hiv zeer goed mogelijk. Mensen met hiv blijven werken of zoeken een nieuwe job. Anderen denken aan het kopen van een huis, aan nieuwe relaties en reizen.
naar boven
 
 
anoniem
Ik ben momenteel bijna 9 jaar geÔnfecteerd. Door een infectie kwam ik in het ziekenhuis terecht, waar ik mijn diagnose kreeg. Ik was toen 19 jaar en had net mijn eerste relatie achter de rug. Ik kon mijn diagnose moeilijk verwerken. Ik wist weinig van hiv en aids. Gelukkig kon ik toen bij mijn arts terecht die mij op alle mogelijke manieren probeerde te ondersteunen.
naar boven
 
 
wat is aids?
Hiv positief zijn, wil nog niet zeggen dat je aids hebt. Je krijgt pas de diagnose 'aids' als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie, die door een gezonde afweer normaal gesproken wordt bestreden (dit wordt ook wel een opportunistische infectie genoemd). Aids staat voor 'Acquired Immune Deficiency Syndrome' of een verworven immuundeficiŽntie syndroom. Zonder behandeling zal het hiv virus je afweersysteem aantasten. Op termijn kan dat afweersysteem je lichaam niet langer voldoende beschermen tegen ziekteverwekkers. 'Long term non progressors' vormen hierop de uitzondering. Dat zijn personen die in staat zijn op lange termijn zonder medicatie te functioneren en toch geen ziekteverschijnselen vertonen.

Virussen of bacteriŽn die bij een gezond afweersysteem doorgaans vrij onschuldige infecties veroorzaken, kunnen bij een sterk verzwakt afweersysteem leiden tot zware, vaak levensbedreigende infecties, opportunistische infecties genoemd. Ook bepaalde vormen van kanker kunnen dan de kop opsteken. Op dat ogenblik heb je aids.

Zonder behandeling duurt het gemiddeld 10 jaar voor aids uitbreekt. Deze periode verschilt van persoon tot persoon en hangt onder andere af van de kracht van je afweersysteem.

Met de huidige medicijnen is de levensverwachting zeer sterk toegenomen en ontwikkelt de infectie veel minder vaak naar het aids-stadium. Het slikken van medicijnen garandeert echter niet dat de aids-diagnose bij jou nooit zal worden gesteld. Veel hangt ervan af of het hiv virus maximaal kan onderdrukt worden.

Een andere gunstige ontwikkeling is dat sommigen die al aids hadden, door de behandelingen terug kunnen leven zoals iemand die 'gewoon' hiv positief is zonder al te veel medische problemen. Een aids-diagnose hoeft dus niet meteen het einde te betekenen. De meeste opportunistische infecties zijn behandelbaar, maar vaak zijn ze ernstig van aard en zelfs levensbedreigend. De huidige antivirale medicatie kan hiv ook in het aids-stadium onderdrukken, waardoor je afweersysteem zich (gedeeltelijk) kan herstellen. Ook op een aantal kwaadaardige aandoeningen heeft de medicatie tegen hiv een positief effect.
naar boven

 
 
anoniem
De medicijnen hebben gemaakt dat ik mij terug voel als in het stadium voor mijn aids-diagnose. Op een bepaald ogenblik was mijn gezondheid zeer slecht, maar de huidige therapieŽn hebben mijn gezondheid sterk verbeterd.
naar boven
 
 
symptomen?
Het verschilt van persoon tot persoon of en wanneer zij klachten krijgen. Een infectie met hiv heeft in eerste instantie geen duidelijk herkenbare symptomen. Je kunt in de eerste dagen wat vage, griepachtige klachten hebben, maar voor de rest merk je niets. In een latere fase, als hiv zich verder verspreidt in je lichaam, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Gezwollen lymfeklieren kunnen echter bij elke infectie voorkomen en zijn gewoon een teken dat het immuunsysteem vecht tegen een infectie. Een andere infectie kan de klachten dus ook veroorzaken. De enige manier om vast te stellen of hiv ze veroorzaakt, is door je te laten testen. Als iemand met hiv aids krijgt, kunnen opportunistische infecties wel duidelijke klachten geven. Naast deze infecties ontwikkelen mensen met aids ook vaker bepaalde tumoren en lymfomen.
naar boven
 
 
de rol van de CD4-cel?
Het lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan aanvallen van bacteriŽn, virussen, parasieten en schimmels. Het afweersysteem vernietigt deze indringers en beschermt je lichaam tegen mogelijke schadelijke effecten. Dit afweersysteem bestaat uit verschillende types witte bloedcellen. De CD4-cel, ook wel T4-cel of T-helper cel genoemd, is een witte bloedcel die een centrale rol speelt binnen het immuunsysteem, omdat ze een coŲrdinerende functie heeft.

Als het hiv het lichaam binnendringt, gebruikt het precies deze centrale cel om zich te vermenigvuldigen. De CD4-cel wordt zo een soort fabriekje dat nieuwe hiv virussen aanmaakt. Na de aanmaak van antilichamen, als reactie op het binnendringen van hiv, bestaat in de beginfase een soort fragiel evenwicht tussen vernietiging van CD4-cellen bij de productie van nieuwe virussen enerzijds en de aanmaak van nieuwe CD4-cellen anderzijds. Maar met de tijd slaat de balans meer en meer over in het nadeel van de CD4-cellen. Het afweersysteem is dan niet langer in staat om voldoende CD4-cellen te produceren die het verlies ervan zouden kunnen compenseren. Het afweersysteem verzwakt systematisch en kan het lichaam niet meer voldoende verdedigen. Bij een niet geÔnfecteerde persoon, ligt het aantal tussen 500 en 1500 CD4-cellen per kubieke mm bloed. Bij een hiv geÔnfecteerde persoon zien we de CD4-cellen dalen. Eenmaal onder 200 CD4-cellen loop je echt gevaar voor opportunistische infecties. Onder de 50 CD4-cellen is de kans op ernstige infecties heel groot.
naar boven

 
 
anoniem
Toen ik net mijn diagnose had gekregen, bleek dat mijn CD4-cijfers redelijk laag stonden. Mijn eerste therapieŽn konden daar weinig aan verhelpen. Ondanks dit lage aantal, ben ik echter nooit echt ziek geweest. Een lage weerstand houdt echter toch wel een groter risico in voor infecties.

Lees nog een persoonlijk verhaal: Anoniem

naar boven

 
 
de viral load?
De 'viral load' of virale lading is een maatstaf voor de hoeveelheid hiv in het bloed. Ze wordt uitgedrukt in aantal viruskopijen per ml. Ze is naast het aantal CD4-cellen de belangrijkste parameter in de opvolging van een hiv-infectie.

De waarden van de virale lading kunnen bij hiv positieven schommelen van minder dan 50 tot meer dan 1 miljoen viruskopijen per ml. Zeer hoge waarden ziet men vooral in het begin van de infectie, de acute seroconversie, of helemaal op het einde van de infectie. Hoe groter de viral load, hoe sterker de kans op de vernietiging van de CD4-cellen en bijgevolg hoe groter de kans op de ontwikkeling van aids. Bij een hoge viral load is ook het risico op overdracht van hiv groter.
naar boven

 
 
de overdracht van hiv?
In vergelijking met de virussen die een soa veroorzaken, wordt hiv niet zo gemakkelijk overgedragen. hiv wordt overgedragen via sperma en vaginaal vocht bij onbeschermd seksueel contact en via bloed, bijvoorbeeld bij intraveneus druggebruik. Een hiv positieve moeder kan tevens hiv doorgeven aan haar (on)geboren kind tijdens de zwangerschap, de bevalling en via borstvoeding. Met de juiste behandeling en begeleiding tijdens de zwangerschap en de bevalling kan men het risico op infectie drastisch verkleinen.

Voor alle duidelijkheid: je kunt geen hiv krijgen van een vieze wc-bril, een bord Ö Los van hiv, is het sowieso raadzaam hygiŽnisch om te gaan met je bloed, braaksel, ontlasting en urine. Voorkom ook dat anderen met je bloed in aanraking komen. Een gebruikt maandverband of een bebloede tampon stop je bijvoorbeeld best in een zakje en gooi je meteen weg.
naar boven

 
 
hiv in combinatie met andere soa
Een seksueel overdraagbare aandoening, een soa, vergroot de kans om hiv op te lopen. Veel soa dringen je lichaam namelijk binnen via de penis, vagina, de anus of de mond. Op die plaatsen tasten ze het weefsel aan: je krijgt zweertjes, ontstekingen of bloedingen. Langs diezelfde plekken dringt ook hiv het lichaam binnen. Als de slijmvliezen door soa aangetast zijn, wordt dat gemakkelijker.

Heb je zelf hiv en daarbij een soa, dan is er een grotere kans dat je hiv overdraagt. Zweertjes en dergelijke die veroorzaakt worden door een soa, bevatten veel hiv. Zo kan een infectie in de penis bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het sperma veel meer hiv bevat. Ook kan de viral load, de hoeveelheid virussen in het bloed, stijgen als gevolg van de soa en de weerstand flink doen dalen. Bovendien is het als je hiv positief bent vaak extra vervelend om een soa op te lopen. De klachten kunnen vanwege het verstoorde immuunsysteem veel ernstiger worden of lastiger te bestrijden zijn. hiv is dus een extra reden om soa zoveel mogelijk te voorkomen.
naar boven

 
 
risico van overdracht
De grootte van het risico hangt van verschillende dingen af: de sekstechniek, de aanwezigheid van een soa en de viral load van diegene met hiv. Onbeschermde seks waarbij de actieve mannelijke partner klaarkomt, geeft het hoogste risico. Een laag risico loop je bijvoorbeeld bij het klaarkomen in de mond, maar dat risico stijgt aanzienlijk als er ontstekingen, een soa of wondjes in de mond zitten.

Door het gebruik van een condoom met glijmiddel of te kiezen voor technieken waarbij je geen risico loopt, kun je de kans op overdracht minimaliseren tot nagenoeg nihil. Kiezen voor een condoom is nog altijd de veiligste methode.
naar boven

 
onderwerpen
uitleg over hiv
wat is hiv?
wat is aids?
symptomen?
de rol van de CD4-cel?
de viral load?
de overdracht van hiv?
hiv in combinatie met andere soa
risico van overdracht
wanneer en hoe vertel ik het?
op zoek naar ondersteuning
gevoelens
seksualiteit en relaties
medische info & gezondheid
opleiding en werk
kinderwens
spiritualiteit en religie
regelgeving rond behandeling
verzekeringen
vrije tijd
wereld
home    persoonlijke verhalen     informatie     forum     chat     agenda
noodhulp     links     woordenlijst     ouders & intermediairs
contact     disclaimer     colofon