home
persoonlijke verhalen
informatie
forum
chat
agenda
noodhulp
links
woordenlijst
ouder & intermediairs
contact
 
  voor en door jongeren met hiv

 
 
wanneer en hoe vertel ik het?
Meedelen dat je hiv hebt, blijft delicaat. De angst voor afwijzing speelt hierin een grote rol. Het is wel degelijk mogelijk dat je geconfronteerd wordt met slechte reacties, vooroordelen en discriminatie. Niet voor niets spreekt men dan over een 'stigma'. Een afwijzing omwille van je infectie kan in essentie ook als een afwijzing van jouw levensstijl aanvoelen, kortom als een niet aanvaarden van jouw 'zijn'. Soms draait het ook rond een dieperliggende angst voor hiv infectie, of de ziekte die ze kan veroorzaken.
Gelukkig reageren ook heel wat mensen begrijpend en ondersteunend. Vaak willen de mensen met wie je intiem bent je steunen en je gevoelens en ervaringen met je delen.
naar boven
 
 
rechten
De keuze ligt echter altijd bij jou of je het vertelt, aan wie je dat doet en wanneer. Hoewel je in sommige situaties zeker een morele verplichting kunt ervaren, moet je in principe niemand uit je omgeving op de hoogte brengen. Professionele hulpverleners zijn gebonden aan hun beroepsgeheim. Het is ze bij wet verboden de identiteit van hun patiŽnten aan niet-hulpverleners te onthullen. Vanaf 16 jaar heb je tevens een zelfstandig recht op informatie. Het beroepsgeheim van hulpverleners geldt dan ook tegenover je ouders. Met hen kan je dus veilig over je diagnose spreken (zie ook regelgeving rond behandeling).
Als je een seksuele partner op de hoogte wilt stellen van een eventueel opgelopen risico op hiv, kun je dit anoniem laten doen via een hiv behandelcentrum in Nederland of een ARC in BelgiŽ.
naar boven
 
 
tips voor het vertellen
Voor je je diagnose aan iemand meedeelt, neem je best even de tijd om een aantal zaken af te wegen (zie ook relaties en seksualiteit):
  • Bedenk dat het ogenblik van groot belang is: kies een rustig moment en een kalme plaats waar jullie je op je gemak voelen. Zo zul je het gevoel hebben het gesprek in de hand te kunnen houden en zal je gesprekspartner rustiger kunnen reageren op het slechte nieuws.
  • Bedenk wat je motivatie is om iemand op de hoogte te brengen en wie de meest voor de hand liggende of gewenste persoon is om een gesprek mee aan te gaan. Vooral op het gebied van werk, school, Ö is dit belangrijk.
  • Vraag je af of je gesprekspartner een steun kan zijn voor jou. Verwacht je eerder dat jij hem of haar zult moeten steunen? Ook voor je vriend of vriendin kan jouw diagnose namelijk een grote klap zijn.
  • Overweeg of deze persoon een geheim kan bewaren.
  • Probeer ook te voorzien hoe hij of zij zal reageren op je diagnose. Is de te verwachten reactie afwijzend, ga dan na of het nodig is dat deze persoon op de hoogte is van jouw hiv status.
  • Hou er rekening mee dat beide partijen trouwens met angsten zitten. Jij als verteller dat de ander je misschien verlaat, de ontvanger dat hij of zij jou kan verliezen vanwege hiv.
naar boven
 
 
Penny, 28 jaar
Inmiddels weet ik alweer 7 jaar dat ik positief ben en ik kan je vertellen dat zeker de eerste vier jaar, achteraf bekeken, best lastig waren (op het moment zelf had ik dat nog niet zo in de gaten). In het begin toen ik het wist, wilde ik het aan iedereen vertellen, maar dit pakte niet altijd even goed uit en zo heb ik ook behoorlijk wat negatieve ervaringen opgedaan. Dit geldt dan met name voor onbekenden, zoals bijvoorbeeld nieuwe vriendjes. Mijn ouders, broer en vrienden hebben heel goed gereageerd.
Nu kijk ik wat genuanceerder naar wie ik het vertel. Zo loop ik al een tijdje na te denken of ik het een collega vertel die inmiddels ook een goede vriendin aan het worden is, maar het juiste moment is nog niet gekomen om het te vertellen. Als ik het iemand vertel zeg ik er altijd bij dat als ze vragen hebben ze deze altijd mogen stellen, dat ik dat niet erg vind, juist fijn.

Lees nog meer persoonlijke verhalen:
Paul, 23 jaar
Cliff, 25 jaar
Greg
Startpagina persoonlijke verhalen
naar boven

 
onderwerpen
uitleg over Hiv
wanneer en hoe vertel ik het?
rechten
tips voor het vertellen
op zoek naar ondersteuning
gevoelens
seksualiteit en relaties
medische info & gezondheid
opleiding en werk
kinderwens
spiritualiteit en religie
regelgeving rond behandeling
verzekeringen
vrije tijd
wereld
home    persoonlijke verhalen     informatie     forum     chat     agenda
noodhulp     links     woordenlijst     ouders & intermediairs
contact     disclaimer     colofon