Poz&Proud Infomiddag 'Hiv in de media'

Datum 12 november 2023

Op 12 november organiseert Poz&Proud een infomiddag in het souterrain van het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Het thema van deze editie is 'Hiv in de media'. De deuren gaan om 13:30 open en het programma begint om 14:00 tot 16:00 met een kleine pauze tussendoor. 

We gaan met journalisten en andere mensen uit de media het gesprek aan over hoe er geschreven wordt over hiv en over mensen met hiv. Waarom heeft de Hiv Vereniging een taalwijzer opgesteld waar bijvoorbeeld in staat dat de voorkeur gegeven wordt aan het woord infectie in plaats van besmetting? Hoe gaan journalisten om met deze nuances? En heeft een taalwijzer echt effect op stigma?

In het tweede deel van de middag gaan we de showbusiness in. Hoe kan het dat er nauwelijks mediapersoonlijkheden of bekende Nederlanders met hiv zijn die als rolmodel gezien worden? Wij komen niet verder dan drie BN'ers die geen geheim van hun hiv-status hebben gemaakt. Catherine Keyl heeft een paar jaar geleden gezegd dat ze bekende Nederlanders kent die hiv-positief zijn, maar dat ze denkt dat deze personen liever doodgaan dan dat ze het ooit bekend gaan maken. Wel zijn er veel BN'ers die hiv-negatief zijn, en toch hun bekendheid inzetten voor de goede zaak, zoals Jeroen Paul, Sofie Hilbrand, Freek Bartels, Angela Groothuizen, en nog veel meer. Waar zijn de bekende Nederlanders met hiv?

De middag wordt gemodereerd door Linda Duits, onderzoeker en publicist. We hebben een heel mooi panel samengesteld met vier professionals en ervaringsdeskundigen:

Menno Sedee (Villamedia introduceerde hem eerder dit jaar in een interview als ‘Mister LHBTI’ bij NRC), Erwin van Rheenen (één van de eerste personen bij wie in de vroege jaren tachtig hiv werd geconstateerd, hij werd door de jaren heen regelmatig door media geïnterviewd, zoals recent door De Telegraaf), Gerrit Jan Wielinga (kunstenaar, journalist, schrijver voor onder andere hello gorgeous - magazine voor en door mensen met hiv) en Dinah Bons (fractievoorzitter Amsterdam BIJ1, trans vrouw en hiv/aids activist).

Kom langs en laat je mening horen! Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

flyer infomiddag 2023 2klein

Deze informatie is nuttig